Telstarsurf

Sail rigging

 Keer op keer zien we in de surfshop of op de surfschool dat er mensen hun surfzeilen verkeerd optuigen. Een gevolg van verkeerd opgetuigde zeilen is het gebrek aan het rendement van het zeil.
Praktisch merk je dit tijdens het windsurfen aan het volgende:

  • Minder goede controle van je surfzeil in het hoge windbereik
  • De planeereigenschappen van het zeil
  • Hoogte lopen van het zeil
  • De snelheid is minder!
Het onjuist optuigen van de surfzeilen betreft in de meeste gevallen een gebrek aan voldoende spanning op de neerhaler. Meer spanning op de neerhaler heeft het volgende effect!
  • Het achterlijk gaat slap staan, zodat het zeil kan twisten. Meer spanning betekend meer twist. Het achterlijk van het surfzeil moet minimaal tot de tweede lat slap staan. Bij harde wind mag het bijna tot aan de giek!
  • De spanning in het zeil neemt toe. Op die manier kan de wind het zeil minder vervormen, zodat de controle bij harde wind beter is. 
  • Het surfzeil is bij een hoge spanning vlakker. Vlakkere zeilen zijn uiteindelijk sneller. Veel windsurfers maken de denkfout dat ze bij geringe wind het zeil extreem bol moeten trimmen. Dit zal je niet helpen. Het zeil zal geen lift geven om je te laten planeren, en zal alleen maar onnodig zwaar aanvoelen. 
In tegenstelling tot de neerhaler heeft de uithaler bijna geen spanning nodig. Eén tot twee centimeter is voldoende. Een centimetertje meer of minder spanning kan overigens een wereld van verschil maken in de vaareigenschappen. 
 
TIP; de spanning op de neerhaler van het surfzeil is zo hoog dat je het met de blote handen eigenlijk niet kan aantrekken. Onderstaande links verwijzen naar een aantal hulpmiddelen bij het optuigen van je surfzeil. 
 
 

Het achterlijk van je surfzeil moet los staan. Bij hardere wind kan je met extra spanning het zeil meer laten twisten

 Speciaal voor het optuigen van de Gaastra zeilen kun jij de PDF downloaden