Telstar Surf blog

Wat is de ideale giekhoogte?

Wij helpen je bij het bepalen van de ideale giekhoogte!

Windsurfen is één van de meest populaire watersporten die de perfecte combinatie biedt van kracht, snelheid en verbondenheid met de elementen. Het lijkt misschien eenvoudig, maar er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Eén van de meeste kritieke aspecten van het windsurfen is de giekhoogte. In deze blog vertellen we jou waarom de ideale giekhoogte van groot belang is voor een succesvolle windsurfervaring en hoe je deze hoogte kunt bepalen.

Giekhoogte

Het antwoordt op de vraag 'wat is de juiste giekhoogte' is heel simpel. Er is namelijk geen vaste giekhoogte, zelfs niet gerelateerd aan je eigen lichaamslengte. Er is wel een ideale giekhoogte voor de actuele omstandigheden en het type windsurfzeil wat je gaat gebruiken. Het variëren in de hoogte van de windsurf giek kan namelijk een verassend effect hebben op het vaargedrag van je zeil:

  • Het lager zetten van de giek geeft over het algemeen meer controle en drukt de neus van het board naar beneden in lastige/ overpowered omstandigheden. Hierdoor verminderd de druk op je armen, benen en lijnen.
  • Het omhoog zetten van de giek – hoger dan de schouders, kan extra lift geven en ervoor zorgen dat je sneller planeert.

Soms ligt het effect hiervan in de manier waarop de giekhoogte jouw lichaamshouding veranderd, maar daarnaast is het wijzigen van de hoogte van de giek ook te zien als een extra toevoeging op de trim van je outhaul / giekspanning van je zeil.
Bijvoorbeeld, door de giek lager te zetten vergroot je de outhaul spanning, terwijl het omhoog zetten de spanning verminderd en meer bolling in je zeil creëert.

Door zowel de giekhoogte als de outhaul / giekspanning (en downhaul) spanning te veranderen kun je er zelfs voor zorgen dat het zeil een groter inzetbereik heeft in verschillende omstandigheden waardoor je minder vaak van zeil hoeft te wisselen. Neem de mastvoet-positie in dit verhaal mee, en je komt tot een hoop variabelen voor de juiste trim. (Mastvoet naar voren voor controle en sterke wind, mastvoet naar achter voor lichte wind / snel planeren!)

'De ideale giekhoogte is van essentieel belang voor een succesvolle windsurfervaring'

Waar begin je?

Een uitgangspunt om de ‘ideale’ combinatie van de lengte van de trapezelijnen, de giekhoogte en de hoogte van de trapezehaak te bepalen is door met je board op het strand, in halve wind, een klein stukje voor je voetbanden te gaan staan en met je trapeze in te haken. Verschuif de giek omhoog/ omlaag totdat je voelt dat je ‘lichtjes kunt hangen’. Lukt dit niet, ga dan op je board staan dicht tegen je zeil aan. Zet de giek een klein stukje onder schouderhoogte en gebruik dit als startpunt om de hoogte uit te proberen. Zet de starthoogte van de giek iets hoger bij grote zeilen en brede boards. De beste hoogte ligt ergens tussen borst en ooghoogte.

Ook voor specifieke disciplines als wave- of speedsurfing gelden een hoop ‘ideale’ combinaties afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de omstandigheden. Bij het waven geldt bijvoorbeeld dat een lagere giek zorgt voor meer radicale bottom-turns, vooral in lichte wind omstandigheden. Speedsurfers variëren ook nog in de voorkeur of ze liever een lage giek en korte trapezelijnen gebruiken meer druk te houden tot een hogere giek en langere lijnen voor meer lift.

Nogmaals, het gaat vooral om je persoonlijke voorkeur.

Conclusie

Het beste advies is om met kleine stapjes te ‘tunen’ in de variabelen en te voelen/ ervaren wat het gevolg is. Het mooie van het verstellen van de giekhoogte is natuurlijk dat je niet terug naar het strand hoeft, maar op het water een snelle en gemakkelijke ‘tuning’ methode hebt. Het veranderen van deze hoogte kan zeer effectief werken als je plotseling overpowered of underpowered staat en te ver van het strand bent om even de positie van je mastvoet en/of downhaul te veranderen.

Product tips