Telstar Surf blog

Een eerste ervaring met wingsurfen

Lees in deze blog mijn eerste ervaring met wingsurfen!

Hallo allemaal,

In deze blog wil ik jullie meenemen naar mijn eerste Wingsurf-foil avontuur. Dit is mijn eerste blog waarin ik jullie meeneem in de allernieuwste surfrage, genaamd Wingsurfen. Uiteraard kan deze surf rage mij niet ontgaan en moet ik dit een keer geprobeerd hebben.

Hieronder vertel ik een korte introductie over wat wingsurfen is, deel ik mijn ervaringen met jullie en geef ik advies voor als je op het punt staat om voor het eerst te gaan wingsurfen. 

Een korte introductie

De één noemt het wingen, de ander wingsurfen en weer een ander wingfoilen. Wat is dat wingsurfen nou eigenlijk? En wat kan / doe je met het wingsurfen? Wingsurfen is niet hetzelfde als windsurfen, kiten of golfsurfen. Het heeft zeker wel wat weg van deze sporten maar het is een combinatie. Het wingfoilen geeft hetzelfde gevoel als bij het golfsurfen, waarbij je vrij over het water beweegt. De wing lijkt op een soort kite, maar dan zonder de lijnen. Ook lijkt het een beetje op een windsurfzeil, alleen er is geen vaste verbinding met je board zoals met windsurfen dat wel het geval is. Het board zit met een leash vast aan je been en de wing zit met een leash vast aan je arm.

De sport is voor iedereen te leren ook al heb je geen wind-, kite- of golfsurf ervaring. Echter maakt het wel eenvoudiger is als je wat ervaring hebt met deze sporten. De sport lijkt het meest op het windsurfen. Zelf heb ik zowel windsurf als kitesurf ervaring en merk dat ik het wingen redelijk snel onder de knie kreeg. Als je de sport een beetje onder de knie hebt zal je niet alleen zien dat het een super tof gevoel is om over het water de zweven, je kan dan ook al het water op met minder wind.

Het water op

Het is zondag avond en we hebben met vier collega’s afgesproken aan de overkant van Strand Horst; Zeewolde. De wind komt uit het oosten, de zon schijnt nog volop en het waait ongeveer een knoopje of 14. Een prima avond om met aanlandige wind te wind- en wingsurfen. We hebben voor deze sessie twee wingsets kunnen regelen en een bootje. Met een groepje van vier kunnen we op deze manier elkaar mooi afwisselen. 

Wing optuigen

Wanneer je de wing voor het eerst gebruikt, zal je de wing moeten oppompen. De eerste keer dat je Wing oppompt moet je rekening houden dat je de wing eerst moet vast te zetten aan je pomp. Anders waait de Wing tijdens het pompen weg. Op de pomp zit een barometer bevestigd zodat je kunt zien hoe hard je de wing oppompt. Pomp de wing op tot 7.9 PSI.

Maak de leash vast aan de wing en bevestig deze ergens aan zodat deze niet wegwaait, bijvoorbeeld aan je foil.

'DE EERSTE ERVARING MET HET WINGSURFEN'

Board en foil

Wanneer de wing is opgepompt en de leash bevestigd is aan de wing kan nu ook het wingsurf board met foil klaargezet worden. Dankzij het Abacadabra systeem van Naish is dit eenvoudig gedaan. Het Abacadabra systeem bevestig je eenmalig op de onderzijde van je board. Wanneer dit de juiste positie is voor jou, zal je de foil elke sessie eenvoudig in en uit elkaar kunnen schuiven.

Op de foto hiernaast is de wingfoil te zien waarmee ik het water op ga. Het middelste gedeelte wordt de Fuserlage genoemd. Daaraan bevestig je de Front- back wing. De front wing, ook wel blad genoemd heeft een grootte van 1650. Voor het Wingsurfen is dit een mooie grootte.  Het laatste wat geïnstalleerd moet worden is de mast. De mast die ik deze avond ga testen heeft een lengte van 65cm. Hoe langer de mast, bijvoorbeeld 90 cm hoe lastiger het is om te oefenen.

Te water

Het is zover, de wingsurf set ligt klaar en we gaan te water! Niemand heeft enig foil ervaring dus begint mijn collega eerst met zijn foil achter de boot, puur om even de feeling te krijgen met de foil; ‘hoe reageert de foil wanneer die omhoog komt’.  

Echter had ik geen geduld om te wachten tot die twee klaar waren dus heb ik mijn pak aangetrokken, de leash van de Wing aan mijn pols bevestigd en ben ik direct het water in gesprongen met Wing, foil en het board. Ik spring via de stijger het water in met de Wing in mijn hand. Ik kom boven water, kijk om mij heen naar mijn board en merk meteen dat het board door de kleine golven wordt meegenomen en dat ik snel moet zijn… Met de Wing in mijn hand zwem ik als een idioot achter het board aan. Het board ging er door de wind en golfslag direct vandoor. Ik heb alles op alles moeten zetten om mijn board nog bij te kunnen houden. Eindelijk bij m’n board aangekomen ben ik op m’n knieën, met de wing in mijn hand, gaan zitten om niet in de rietkraag te eindigen. Al zittend en de wing schuin boven mijn hoofd geplaatst, kon ik al half windsurfend de rietkraag net ontwijken. Mijn eerste les is dus: gebruik altijd een board leash.

Hoe moet je wingsurfen?

Het oefenen begint. Het board dat ik gebruik heeft veel volume: 140 liter. Ik merk in het begin dat je dit zeker nodig hebt, omdat je op het board moet kunnen staan en goed je evenwicht moet houden, voordat je überhaupt nog maar je wingsurfer uit het water kunt halen. Een 140 liter board is daarom zeker geen overbodige luxe, je blijft lekker op het board drijven en evenwicht vinden is zeker mogelijk. 

Na veel geploeter en gedoe kwam ik erachter dat het handig is de Wing goed in het water voor je te leggen, voordat je op het board springt. Leg hierbij de Leading Edge van de wing naar je toe en leg de handvatten in het water. Terwijl je op je board springt houd je de leash van de wing zo dicht mogelijk bij de wing vast. Wanneer je dat niet doet merk je snel dat de Wing wind vangt en terwijl jij bezig bent op je board te klimmen trekt de Wing aan je arm/ pols, waardoor je sneller je evenwicht verliest.  

Na 2 uur oefenen met wingsurfen

Inmiddels hebben we al meerdere malen afgewisseld. Doordat we met z’n vieren waren met een bootje konden we goed rouleren. Zo hadden we het voordeel dat we even konden uitrusten. De Wing heb je continue boven je schouders en het zoeken naar evenwicht maakte dat het fijn was om af en toe te rusten. De één had inmiddels een voorkeurspositie rechtsom gekregen en de ander linksom.

De smaak te pakken

Inmiddels had ik de smaak goed te pakken en kon ik snelheid creëren. Wanneer je snelheid creëert zal je merken dat de foil omhoog begint te komen. Het board draait zich meteen schuin tegen de wind in waardoor je automatisch extreem veel hoogte loopt (door de foil). 

Zodra de foil omhoog komt zal je balans moeten gaan zoeken op je board. Het belangrijkste en lastigste is om de foil op één positie te houden. Zodra de foil lift krijgt en ik het water uit kwam moet je balans gaan zoeken op het board. Je bent opzoek naar het evenwichtspunt van de foil. In het begin schiet je omhoog en duik je weer naar beneden, je bent eigenlijk aan het ‘dolfijnen’. Maar al met al waren de eerste 100 meter vliegen na deze avond een feit.

Super gaaf om te ervaren.

Dag 2 van het wingsurfen

Een nieuwe dag, nieuwe kansen. Het waait vandaag een stuk harder, tussen de 17-24 knopen met een strakblauwe lucht en de zon schijnt lekker. De wind komt vanuit het oosten en dit keer gaan we bij de Tulp in Zeewolde het water in. Andere dagen kite ik graag met deze wind, maar aangezien het verboden is te kiten op deze spot, en veel andere plekken dicht zijn i.v.m. Corona is het de ideale dag om het Wingen goed onder de knie te krijgen. Het voordeel van deze spot is dat het spiegelvlak is, geen golf te bekennen en daarom waarschijnlijk een stuk eenvoudiger om het evenwicht op je board te vinden. Ik ga weer met dezelfde Naish set het water op (Hover 140 liter) en een Naish Wing van 4.6 meter, één maatje kleiner dan de vorige sessie.  

Ik stap op het board en weet goed mijn evenwicht te behouden. Ik hou de wing dichtbij mij en op de juiste manier op het water te liggen. Doordat het een stuk harder waait positioneer ik de Wing schuin boven mijn hoofd en ik merk ten opzichte van de vorige keer dat ik hier meteen druk heb. En ja hoor, voor ik het weet kan ik mij bezighouden met het foilen. De wind voelt zo stabiel aan dat ik mij nu volledig kan focussen op de foil en mijn voetstand. Ik merk dat de voetstand heel belangrijk is. Door de achterste voet dicht bij de foil te zetten zal de foil sneller omhoogkomen, wanneer de foil omhoog komt zal je de druk verder naar voren verplaatsen en op deze manier ben je continue aan het corrigeren en voelen wat de ideale positie is om lekker heen en weer te kunnen foilen.  

De tweede wingsurf sessie

Het foilen heb ik nu wel redelijk onder de knie. Op naar de volgende wingsurfset. We hadden dit keer ook een Starboard set mee; een 92 liter board. 

Wanneer je wilt starten kun je gaan proberen te staan op het board wat je wilt, maar vergeet het! Zodra je probeert te staan, zinkt het board onder je voeten vandaan. Om op gang te komen zal je daarom moeten starten van uit je knieën. Doordat het die dag hard waaide, had ik veel druk in de Wing wanneer ik deze boven mijn hoofd hield. 

Ik probeerde wat vooruit te komen en zodra ik wat snelheid had gecreëerd, merkte ik dat het board en de wing stabiel aanvoelde. Vanuit de knieën kan je gaan staan, wanneer je die snelheid krijgt. Voor je het weet komt de foil los van het water en ben je aan het Wingsurfen.

Mijn advies om te beginnen met wingsurfen

Pak in het begin zeker een 120 - 140 liter board. Het board is stabiel, wat je in het begin zeker nodig zult hebben. Daarbij heb ik gevaren met een foil blad van 1650. Dit is een aanzienlijk groter blad, dan wat je met kitefoilen of windfoilen zult gebruiken. Met deze set zal je lang plezier hebben in het Wingen.   

Benodigdheden

  • Board  120 - 140 Liter
  • Wing  4.5 - 5.5 meter
  • Foil met een 1650 blad of groter
  • Board leash
  • Wing leash  

Wil jij ook leren wingsuren? Dat kan!


Bij Telstar Surf bieden we de mogelijkheid om zelf een keer te wingsurfen. Kom langs in de winkel en vraag naar de test/verhuur mogelijkheden.

Check onze wingsurf collectie.

Blog geschreven door: Marco Bremmers
Foto's: Nico Westerink

Product tips

Conclusie

Wingsurfen heb ik als een leuke nieuwe sport ervaren. Met mijn achtergrond op het kitesurfen opent het wingfoilen weer nieuwe deuren voor de dagen dat het wat minder hard waait. Persoonlijk zou ik iedereen aanraden om het wingsurfen een keer te proberen, want of je nu jong of oud bent: iedereen kan het leren!

Een aantal lessen volgen zou ik wel aanraden. Je wordt tijdens de wingsurf lessen namelijk begeleid en kan er vanaf een afstandje gekeken worden waar je verbeter punten liggen. Hier zit ook meteen materiaal bij inbegrepen, super handig!