SUP boards

SUP Board kopen

Ondertussen is het lastig om door de bomen het bos te zien. De keuze in SUP's is tegenwoordig enorm. Bij het kopen van een SUP loop je tegen een aantal vragen aan. 

HARD OF INFLATABLE SUP BOARD?

Bepaal vooral of je je SUP kan opbergen en vervoeren. Een harde SUP heeft altijd een betere performance dan een inflatable SUP. Bij gebrek aan ruimte is een opblaasSUP een goed alternatief, want het peddelt absoluut goed. Ook in combinatie met een caravan of een boot is een opblaas SUP super. Vergeet niet om je inflatable SUP goed op te pompen. Het advies is tussen de 14 en 18 PSI. Racers zullen de wens hebben om hun SUP zelfs tot 21 PSI op te pompen.

HET MERK SUP BOARD

Telstar Surf is een echte SUP specialist en heeft de grote merken op voorraad in de shop. Naish SUP, Starboard SUP en Fanatic SUP zijn de bekendste grootste SUP-merken van het moment. Naast deze topmerken bieden wij ook SUP's van JP, Vandal, Red Paddle, Lokahi en Tabou aan, die kwalitatief zeker niet onderdoen voor de eerder genoemde SUPmerken.

HET VOLUME EN DE MAAT SUP BOARD

Deels heeft het volume van een SUP te maken met je gewicht. Daarnaast speelt ook je ervaring natuurlijk een grote rol. Bij de race en touring SUP's is deze vraag niet relevant. Bij allrounders adviseren we om vooral niet te klein te gaan, want het gaat ten koste van stabiliteit en glide. Indien je de SUP in de golven wilt gebruiken ligt de afweging anders. Een kleinere SUP is duidelijk wendbaarder dan een grote. Een kleine SUP heeft wel als nadeel dat je lastiger door de golven peddelt, dat het lastiger is tijdens het wachten op de juiste golf en dat de start op de golf iets lastiger is. 

HET MATERIAAL

Heel simpel! Hoe lichter en stijver je SUP des te beter je performance. Jammer is dat het ook een prijskaartje kent; less is more! Zelfs een verschil van 500 gram maakt al een wereld van verschil tijdens het gebruik. 

SUP BOARDS

Stand Up Paddle boards kan je in veel verschillende modellen en maten krijgen. Hieronder volgt beknopt een beschrijving van de verschillende soorten SUPs.

WAVE SUP

Wavesup of Surfsup. Dezelfde naam voor dezelfde soort SUP. Met een waveSUP kan je goed uit de voeten in de golven. In de regel zijn deze Stand Up paddle boards gemakkelijk te herkennen. SurfSUP’s  zijn korter en breder in verhouding. De maximale breedte van het board ligt relatief ver naar voren, waardoor het board gemakkelijk instuurt in de bocht. Door de relatief smallere achterkant is er een versterkend effect. 

Wave SUP’s hebben veel scoop rocker (kromming), waardoor ze ook extra wendbaarheid krijgen. De hoeveelheid scoop zorgt ervoor dat je gemakkelijk door de golven prikt met de SUP. Het grote voordeel van extreme wendbaarheid laat zich raden; een nadeel is dat de SUP moeilijker rechtdoor peddelt. Per persoon zal er naar een juiste mix gezocht moeten worden naar de combinatie van wendbaarheid, stabiliteit, volume en glide. Je ervaring, soorten golven, gewicht en wensen hebben zeer veel effect op de uiteindelijke keuze.

ALLROUND SUP

De allrounders hebben mix-eigenschappen tussen een wave SUP en Touring SUP’s. De extra lengte van deze SUP’s in combinatie met een vlakkere scoop rockerlijn zorgen voor een betere glide. De SUP heeft dus een betere snelheid en glijdt gemakkelijker rechtdoor. 

In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder een ronde outline. Dit zorgt ervoor dat er toch een goede wendbaarheid aanwezig is in het board. Met een allround SUP kan je daarom zowel terecht op het vlakke water en in kleinere golven. Er zijn veel soorten allround SUP’s; de ene heeft bijvoorbeeld veel eigenschappen van een wave SUP, terwijl de ander meer het karakter heeft van een Touring SUP.

TOURING SUP

Deze Stand Up Paddle boards hebben een mix van allrounders en race SUP’s. In de regel hebben Touring SUP’s een behoorlijke lengte (> 11”/ 3.35 mtr), waardoor ze een goede glide hebben. In combinatie met een beperkte breedte en een spitse neus is die glide nog beter, waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan maken. In de golven zal een touring SUP niet optimaal zijn. Het neemt echter niet weg dat je ze op zee niet kan gebruiken, want de eigenschappen van deze SUP’s zijn perfect voor ultieme downwinders. 

RACE SUP

Een SUP race winnen kan alleen op deze Stand Up paddle boards. Een raceSUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kan langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je paddle is dus niet nodig. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0, maar dat is niet de grootste. De meeste en grootste wedstrijden worden gehouden met een 12.6”. 

Naast de verschillende lengtes, kan je een race SUP ook in verschillende breedtes krijgen. Een smalle  raceSUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP. Vergeet echter niet dat het een nadeel kan zijn in ruwe omstandigheden of tijdens long distance wedstrijden.

INFLATABLE SUP

Sinds een paar jaar is de inflatable SUP ongekend populair geworden. Door verbeterde constructies  zijn de eigenschappen sterk verbeterd en kan je met een inflatable SUP perfect uit de voeten. Let wel; t.o.v. een harde SUP doe je altijd een concessie! Bij het uitzoeken van een inflatable moet je goed letten op de kwaliteit. Een goedkope inflatable SUP, die ook goed is bestaat simpelweg niet.

Intern zit een inflatable SUP complex in elkaar. Duizenden draden houden onderkant en bovenkant bij elkaar, waardoor er een juiste constructie onstaat. Mede door deze constructie is het mogelijk om een inflatable SUP hard op te pompen. Het advies is om tot minstens 14 PSI te pompen, zodat je zeker bent van de juiste eigenschappen. 
Inflatable SUP’s zijn verkrijgbaar in allround, touring, race en wave uitvoeringen.

WINDSUP

Met een WindSUP (ook wel windsurfSUP genoemd) kan je naast het peddelen ook fantastisch windsurfen. Voor veel gebruikers is een WindSUP ten opzichte van een echt windsurfboard juist ideaal door zijn lengte. Bij ons in de surfshop zie je tegenwoordig alleen nog korte, brede windsurfboards. Dit soort  boards zijn leuk op de momenten dat je bij voldoende wind planeert. In 'non-planing' situaties is een kort, breed windsurfboard enorm in het nadeel. Een breed board legt het namelijk af tegen een lange en smalle WindSUP, wanneer het moet glijden door het water. Het glijden door het water is veel het geval bij beginnende windsurfers, of familiegebruik. Juist de lange en smallere windsup is een meester in 'non-planing' omstandigheden. De combinatie van SUP'en en windsurfen bij lichte windomstandigheden (tot +/- windkracht 4) is ideaal. 

WindsurfSUPs zijn te koop met een zwaard of een centerfin. Beide oplossingen hebben uiteindelijk hetzelfde effect. De WindSUP is overigens ook als inflatable versie verkrijgbaar. Dit werkt ook bij lichte windomstandigheden perfect.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.