Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

LEREN KITESURFEN

Hallo allemaal! In deze blog wil ik jullie mijn ervaring delen over mijn eerste kitesurfles. Mijn naam is Sara, ik ben 18 jaar oud. Van oudsher ben ik een fanatiek windsurfster, maar naast het windsurfen wil ik ook graag met een kite op het water staan. Vandaar dat ik vandaag mijn eerste kitesurfles heb ingepland bij Telstar Surf.  

Het is zaterdagochtend 09:30. De zon schijnt, er staat een knoopje of 14 (windkracht). Perfect om mijn eerste dag aan de kite te hangen. Bij aankomst op Strand Horst (Ermelo) bevindt zich de surfschool van Telstar Surf. Ik meld mij bij de balie en er wordt mij verteld waar ik mij kan omkleden en waar ik vervolgens kan wachten op de instructeur. Bij de kitesurfles zit al het materiaal inbegrepen, inclusief wetsuit (surfpak). Dit is zeker aan te raden! We gingen het water op met een graadje of 18. Niet warm, maar ook zeker niet koud. Ideaal om een 5/3 mm wetsuit aan te trekken. Deze had ik nog in de kast hangen voor als ik ga windsurfen (je kunt het wetsuit voor alle 2 de sporten prima gebruiken). Daarom heb ik besloten om mijn eigen wetsuit te gebruiken.

De les begint

Om 10:00 begint de les. Samen met een andere man, genaamd Sverre, krijg ik vandaag les van instructeur Niels. We beginnen met het uitzoeken van de juiste trapeze. De instructeur geeft advies over de maat trapeze. Hierbij kun je kiezen tussen een heuptrapeze of een zittrapeze. Ik heb zelf gekozen voor een zittrapeze, omdat ik zelf ook tijdens het windsurfen met een zittrapeze vaar. Het voordeel van een zittrapeze is dat deze niet zo snel omhoog schuift, als de maat niet goed is. Vervolgens krijg je een leash toegereikt, deze heb je nodig om te bevestigen aan de kite. Uiteraard wordt er gelest met een helm, dus ook deze kan niet achterwegen gelaten worden.

Uitleg van de wind

Het belangrijkste voordat je het water op gaat is dat we moeten weten waar de wind vandaan komt. De kite kan je pas optuigen als je weet in welke richting de wind vandaan komt. Ook is het van belang om nooit het water op te gaan als de wind aflandig is. Mocht er dan wat gebeuren, een lekke kite of kitelijnen die door elkaar gaan, dan kom je niet eenvoudig meer terug. 


kite optuigen

Deze les gaan wij oefenen met een Duotone kite (15m2). Allereest begin je met het optuigen van de kite. Het is belangrijk dat je de leading edge tegen de wind inlegt en de kite vastmaakt aan de pomp, want anders waait de kite weg. Daarna pomp je de kite op. Hoor je een hoog geluid als je met je vingers op de kite tikt? Dan is de kite hard genoeg opgepompt. Loop daarna langs de leading edge om alle clips van de struts dicht te doen. Uit veiligheid doe je deze clips dicht. Mocht het voorkomen dat je kite lek is, dan loopt niet de gehele kite leeg. Hierdoor kun je altijd terug varen als bijvoorbeeld een strutt lek is of kun je terug drijven op je kite. 

Foto: Kiteheart


Het uitlopen van de kitebar

Vervolgens loop je de bar uit. Loop de lijnen uit met de wind mee. Pak dan eerst de twee buitenste lijnen en loop naar de kite toe. Pak daarna de twee binnenste lijnen en loop weer naar de kite toe.  Door de lijnen één voor één op te tillen, kun je zien of de lijnen uit de knoop zijn. Als laatste stap moet je de lijnen vastmaken aan de kite. Dit doe je door een lus te maken en vervolgens moet je de lijn er doorheen doen en vastknopen.

Veiligheid

Kitesurfen is niet zonder risico’s, daarom is veiligheid heel belangrijk. Nadat de kite is opgetuigd, geeft Niels ons uitleg over hoe je de bar vastmaakt aan de trapeze. Als eerste moet je de chickenloop vastmaken aan je trapeze. Hierdoor komt de meeste kracht in je  trapeze te staan. Vervolgens bevestig je de chickenfinger, waardoor de kite niet los schiet. De Quickrelease is een essentieel onderdeel van het veiligheidssysteem van een kitesurfbar. Je gebruikt de Quickrelease alleen in nood. Door hem van je af te duwen, schiet de bar weg. Je zit dan alleen nog vast aan de kite met je leash. Je kunt je leash ook losmaken, maar dan ben je je kite hoogst waarschijnlijk ook kwijt!

Te water

Eindelijk is het zover, we gaan het water op!
In het water laat Niels ons zien hoe je de kite langzaam de lucht in kan krijgen en hoe je de kite onder controle moet houden als de kite in de lucht hangt. Daarna mogen ik en Sverre oefenen met de kite onder controle houden.

In het kort, wat heb ik geleerd:

1.     Windrichting bepalen
2.     Safety gebruiken
3.     Kite optuigen
4.     Lijnen uitlopen
5.     Waar zitten de powerzones van de kite?
6.     Het water in! Met name focussen op de veiligheid en kite controle! 

Mijn advies om te beginnen met kitesurfen

Twijfel je om te beginnen met kitesurfen? Mijn advies is om niet zelf te beginnen met kitesurfen, maar om minimaal drie lessen te volgen. Na drie lessen heb je de basis onder de knie en kun je zelf op pad gaan en veel oefenen!

Wil jij ook eens kitesurfen? dat kan!

Ik heb een super leuke eerste kitesurfles gevolgd bij Telstar Surf! Wil jij ook ervaren hoe een eerste kitesurfles is? Neem een kijkje op onze site bij de kitesurfles mogelijkheden of vraag naar de mogelijkheden (+ 31 (0) 341-701062 optie 2). 

Blog geschreven door: Sara Vinckers

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.