Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

BLOG: Starboard GT-R vs. Fanatic Flow 900 

Foil windsurfing is hot!! Of je het nu wat vindt of niet, er wordt over gepraat. Wordt wind foilen het nieuwe windsurfen? Alle grote merken hebben intussen een behoorlijk foil assortiment van race tot freestyle. Starboard is er vanaf het begin goed bij en heeft een uitgebreid programma. De GT-R is één van hun verkoop toppers in het freeride/freerace segment. Fanatic had een valse start met hun H9 foil maar komt nu dubbel zo sterk terug met hun Flow foils.

We hebben de Starboard GT-R en de Fanatic Flow 900 eens mee het water opgenomen om een mooi vergelijk te maken tussen de twee windsurf foils.

Het water op met de twee windsurf foils

We hebben beide foils onder verschillende omstandigheden gevaren, licht overpowerd met een Severne Foil Glide 6.0 en met een Severne Turbo GT 8.1 tijdens lichtweer. Als testboard hadden we de nieuwe Tabou Airride 81 LTD, een dedicated foilboard met 148 liter en 81 cm breed. 

Wat direct opvalt is dat de Starboard GT-R een duidelijk rustiger vaargedrag heeft. Hij reageert minder direct op gewicht verplaatsing en is zeker wanneer het door begint te waaien beter te controleren. De Fanatic Flow 900 heeft daarentegen aanzienlijk meer lift en zeker tijdens de lichtweer sessies was dat duidelijk waarneembaar. De Flow 900 reageert directer op gewicht verplaatsing en wordt pas lekker stabiel naarmate je snelheid toeneemt. Dat is waar de Flow 900 het wint van de GT-R, hoogte lopen en snelheid. 

Met lichtweer ben je duidelijk in het voordeel met de Flow 900. Ook tijdens het gijpen blijf je meer lift houden en kun je mooi vloeiend door de gijp zweven. Met de GT-R merk je dat er wat minder lift is en zak je eerder terug dan met de Flow 900. Halve wind en ruime wind gaat met de GT-R wat relaxter. De Flow 900 vergt meer concentratie, zeker met meer wind. De tail wing van de Flow 900 is instelbaar en boven de 15 knopen wind is aan te raden de hoek negatief aan te passen zodat je minder hard hoeft te werken om de wings onder water te houden. 

Beide foils geven geen krimp tijdens het varen en er was geen gefluit door slechte afwerking van de mast. Wel komt er in beide masten water wat er na de sessie weer langzaam uitloopt.

Starboard GT-R

De Starboard GT-R is al wat langer op de markt maar kan zich nog uitstekend meten met de nieuwkomers. De aluminium mast is 85 cm, fuselage is 95 cm, front wing 800 cm2 en de tail wing 330 m2. 

De GT-R is ook verkrijgbaar met een carbon mast en een upgrade Plus fuselage. Hierbij staat de mast wat verder naar achteren toe en is de tail wing instelbaar. Standaard uitgevoerd met een deep tuttle base.

Fanatic Flow 900

De Fanatic Flow 900 is wat later op de markt gekomen en dat zie je terug in de specificaties. Deze zijn wat meer volgens de laatste trends in foil design. Zo staat de 90 cm aluminium mast wat verder naar achter op de fuselage voor meer lift. De 900 cm2 front wing heeft een hoger aspect ratio dan de GT-R. De fuselage is 90cm en de tail wing is relatief klein met 215 cm2. Ondanks dat de fuselage korter is dan bij de GT-R, staan de wings verder uit elkaar. De tail wing is instelbaar met de meegeleverde wigjes. Standaard wordt de Flow 900 geleverd met een plate voor een track system. Een deep tuttle base of zelfs een powerbox base zijn als accessoire leverbaar.  De Fanatic Flow 900 zit zeer solide en doordacht in elkaar. De front wing wordt in een soort zadel op de fuselage gemonteerd zodat er van speling geen sprake is. Je ziet en voelt dat er goed is over nagedacht.

CONCLUSIE

De Starboard GT-R heeft een rustiger karakter en is halve wind en ruime wind relaxter om te varen. De Fanatic Flow 900 heeft meer performance, meer lift en loopt hoger en harder dan de GT-R maar vergt meer input van de rider. Met de nieuwe fuselage Plus 95 van Starboard zullen de verschillen kleiner worden maar zal er ook voor zorgen dat de foil wat uitdagender wordt. Het instellen van de tail wing moet er dan voor zorgen dat de foil ook nog te controleren is op halve winds rakken. Beide foils passen uitstekend onder foil boards met een minimale breedte van 80 cm en de Flow 900 misstaat niet onder een 90cm breed foilboard. Foils zijn geschikt voor de sportieve foiler die al enigzins veel ervaring hebben. De GT-R durven we ook mee te geven aan de beginnende foiler die al wel goed kan windsurfen.

Fanatic heeft met zijn Flow serie echt iets moois neergezet. Later dit jaar komen er meer front wings beschikbaar voor de Flow foil, een 1000 voor nog meer racepower en naast de 1250 komt er nog een 1500 voor super easy lift. 

Ben je in het bezit van een GT-R dan kun je daar dus meer racepower uithalen wanneer je upgrade naar de nieuwe fuselage Plus 95 van Starboard en kleinere tail wing. Zowel de GT-R als de Flow 900 zijn bij Telstar Surf te testen. Neem hiervoor contact met ons.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over windsurf foilen, de merken en de producten. Wij zijn telefonisch te bereiken tijdens winkeluren via +31-341-553320.

Starboard GT-R - check hier voor meer info.
Fanatic Flow 900 - check hier voor meer info.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.