Telstar Surf blog

Wat is kitesurfen?

Leer in deze blog wat kitesurfen is

Kitesurfen, je bent het vast al weleens tegen gekomen bij vrienden, kennissen, iemand om je heen die kite of misschien wel op social media. Schijnbaar heeft kiten je de aandacht getrokken en ben je gaan Googlen om meer te weten te komen over de sport. In deze blog gaan we de vraag wat is kitesurfen voor je beantwoorden. 

Kitesurfen ziet er te gek uit! En geloof het of niet, iedereen kan leren kitesurfen; van jong tot oud. Dus ook jij!

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen, de naam verklapt het al een beetje (kite + surfen) is niets anders dan vliegeren en surfen in één. Kitesurfen is een vorm van watersport waarbij je op een kleine variant van een surfplank staat met de vlieger (kite) in je hand. Bij kitesurfen is de kiter vastgemaakt aan de vlieger met behulp van een harnas en stuurlijnen. Door op je board te staan en de bar van de kite te besturen, genereer je kracht. De kracht van de wind trekt de je voort waardoor je heen en weer vaart en zelfs sprongen en tricks kan uitvoeren.

Kitesurfen kan je beoefenen op verschillende plekken, van een mooi vakantie land tot aan de Nederlandse zee en binnenwateren. Meer daarover lees je in de blog over de top tien kitesurf spots van Nederland.

Waarom beginnen met kitesurfen?

Wanneer het buiten waait, wordt iedere kiter enthousiast. Wind buiten betekend namelijk weer een sessie op het water! Of het nou een zacht briesje is met een lekker zonnetje of met regen buiten, jij bent opzoek naar de wind en wilt lekker op het water vrijheid ervaren!  

Maar waarom dan kitesurfen?

  1. Kitesurfen is zeer toegankelijk. Vooral als je het vergelijkt met windsurfen heb je relatief weinig ruimte en materiaal nodig. Al het materiaal zit in een compacte rugzak, je board houd je in de hand en klaar ben je! Stap met je vrienden in de auto en op naar de kite spot. Mocht je niet in het bezit zijn van een auto, geen probleem; dan is er vast een kite buddy die wel een auto heeft. Zo niet; dan kan je altijd nog de fiets of het openbaar vervoer gebruiken.
  2. En wat dacht je van de vakanties! Heerlijke kitesurf trips maken met je maatjes. Overal in de wereld zijn er te gekke plekken waar je mooi kunt kite. Lees meer over te gekke kitespots in de wereld. Wij hebben voor jou 10 top plekken online gezet waar je ooit geweest moet zijn!
  3. Je hebt een grote leercurve. Vanaf het begin af aan merk je dat de sport veel mogelijkheden biedt. Na het nemen van een paar lessen zul je merken dat er van alles mogelijk is en dat je in mum van tijd lekker heen en weer kunt varen. Waar je met sporten als windsurfen echt aanzienlijk langer bezig bezig bent om alles volledig onder de knie te krijgen (van trapeze varen tot voetbanden en lekker kunnen planeren) heb je dat met kite een stuk eenvoudiger onder de knie. Na de eerste lessen zul je merken dat je al vrij gauw lekker op en neer kunt varen. Wanneer de basis onder de knie is blijft elke sessie weer een nieuwe ervaring. Of het nou hard waait of wat zachter, met grote kites of met kleine kites vaart er valt van alles te leren. Elke sessie voelt weer anders aan. De ene keer kun je oefenen met springen, de andere keer eenvoudige / moeilijke tricks, zo raak je nooit uitgeleerd!
  4. Daarnaast heb je veel mogelijkheden binnen het kite. Er zijn meerdere disciplines zoals springen, big air, freestyle, wave, foilen. Deze disciplines kunnen uitgevoerd worden met verschillende boardjes. Er zijn allerlei verschillende soorten manieren om je voort te bewegingen met de kite. Zo kun je golfsurfen, foilen, freestyle, springen of gewoon lekker heen en weer cruisen op vlak water.

Verschillende soorten stylen

Binnen het kitesurfen zijn er verschillende soorten kites en kiteboards. Alle verschillende kite disciplines zorgen voor een andere beleving op het water. Zo kun je kiezen tussen freeride tot freestyle, wave, big air, foil, wakestyle en alles daar tussen in. Bijna alles is mogelijk op het water. Per persoon verschilt het welke style je leuk vindt. Voor iedere kite discipline vaar je verschillende kites en hebben de kites verschillende shapes (vormen). Iedere vorm van de kite is verschillend aan datgeen wat jij binnen deze sport wilt gaan doen.

'Wat houdt kitesurfen precies in?'

Veiligheid tijdens het kitesurfen

In al die jaren dat kitesurfen bestaat is er een hoop veranderd. De belangrijkste ontwikkeling binnen het kitesurfen is de veiligheid. De veiligheid van iedere kitesurfer en omstanders staat voorop. De afgelopen jaren zijn er daarom continue verbeteringen aangebracht in de veiligheidssystemen.

Het allerbelangrijkste wanneer jij wilt beginnen met kiten is het volgen van lessen. Het volgen van lessen houdt in dat jij, in relatief korte tijd (let op, iedereen is anders en daarom verschilt het per persoon hoe snel jij de sport oppakt) veilig en zelfstandig op het water kunt staan.

Naast het feit dat het gezelliger is om met vrienden te varen, is het ook altijd fijn om een buddy of maatje te hebben om samen het water op te gaan. Jullie kunnen elkaar helpen de kite op te laten en mocht er wat gebeuren, dan is er altijd iemand in de buurt om te helpen.

Nog meer weten? Lees dan onze blog over veilig kitesurfen!

Een film over kitesurfen

Naast dat alles is er ook een documentaire/film over kitesurfen gemaakt met de naam 'Chapter One'. Deze film van Red Bull neemt je mee langs de verschillende disciplines, spots en beste kiters ter wereld. Zo zie je onder andere Fiji, Hawaii, Necker Island, Brazilie en Kaapstad. In de film doen Nick Jacobsen, Richard Branson, Robby Naish, Sam Light, Ruben Lenten, Jalou Langeree, Rick Naish, Pete Cabrinha, Don Montague, Graham Howes, Bruna Kajiya, Carlos Mario, Aaron Hadlow, Susi Mai, Youri Zoon, Jesse Richman, Sam Medysky, Kevin Langeree, Liam Whaley, Kellen Hall en Keahi De Aboitiz hun verhaal. In 1 uur en 24 minuten leer je heel veel over kiten en hoor je inspirerende verhalen van de beste kiters ter wereld.

Bekijk hieronder de officiële trailer van 'Chapter One':

Conclusie

In deze blog hebben we je meegenomen waarom kitesurfen zo'n een fantastische sport is en welke mogelijkheden je allemaal hebt. Leeftijd en ervaring maken bij het kiten niet uit, iedereen kan het leren! Dat maakt het ook zo'n leuke sport. Met de verschillende disciplines die je kunt beoefenen ben je nooit uitgeleerd. Van heen en weer varen en sprongen maken tot vette tricks landen.. met kitesurfen kan het allemaal!