undefined

5 beste windsurf spots nederland

De 5 beste windsurf spots in Nederland

Als Nederlandse windsurfer wil je natuurlijk varen op het beste strand van Nederland. En wil je natuurlijk weten welke goede windsurfspots bij jou in de buurt zitten. Hiervoor heb ik een top 5 van de beste windsurf spots in Nederland gemaakt. De voordelen en de nadelen van de sports zullen besproken worden, maar ook welke soort windsurfen het beste is voor welke spot.


Strand Horst

Strand Horst is een zoetwater spot in de wateren van het Wolderwijd. Het strand staat er bekend om dat het erg ondiep is. Tot zo’n 1,5 kilometer vanuit de kust is het water tot ongeveer heuphoogte. Dit maakt het de perfecte plek voor beginnende windsurfers. Bij Telstar testcentrum is het mogelijk om lessen te nemen en spullen te huren. Voor gevorderde windsurfers is het zeker ook een hele fijne spot al moet je dan wel moet je als freestyler rekening houden met het ondiepe water. De wind op het strand is over het algemeen vrij vlagerig dit komt omdat het omringd is met bebouwing en bossen. Dit soort er echter wel voor dat er weinig golfslag is en hierdoor gaat het windsurfen een stuk soepeler en zijn veel racers fan van deze surfspot. 

Style: Freestyle, Speed, Freeride, Kite

Palmbosweg 18, 3853 LB Ermelo

Webcam 

Brouwersdam

Brouwersdam is een erg populaire windsurf spot waar je vaart op zee hierdoor is het water ook wat dieper en kun je er niet staan. De beste windrichting om op brouwersdam te varen is wanneer de wind komt van zuidwest, west en noordwest. Voor vele windsurfers is het een goede plek om te varen, zo is er een hoop chop waardoor je goed kunt freestylen. Maar er is ook een aparte baai gecreëerd aan de noordzijde van het strand. Deze plek heeft weinig chop waardoor je er goed kunt speedsurfen, op deze plek kun je ook goed wing foilen aangezien er dus weinig chop is. Ook voor golfen kun je terecht op dit strand, hiervoor moet je 5 kilometer naar de zandbank varen, met eb is dit redelijk goed te doen. Hier kun je golven vinden en kun je evt wave windsurfen beoefenen. Let wel op dat je dit alleen doet als gevorderden surfer aangezien het best gevaarlijk kan zijn. 

Style: Freestyle, Wave, Freeride, Kite

Ossenhoek 1, 3253 MH Ouddorp Zuid-Holland 

Webcam

Foto: Christein

makkum beach

Makkum beach is een hele goede plek voor beginnende windsurfers, je kunt hier bijna overal staan. Als je buiten de kom van Makkum beach vaart dan zit je op het Ijsselmeer. Wanneer er een sterke wind is richting het Noorden,  Noordwesten of Zuidwesten is, is het mogelijk om naar de afsluitdijk te varen. Wanneer je zelf geen windsurfset hebt is het mogelijk om die bij Funsport Makkum te huren. 

Style: Freestyle, Wave, Speed, Freeride

De Holle Poarte 8, 8754 HC Makkum Friesland

Webcam

GREVELINGENDAM

Grevelingendam is te vinden in Zeeland en een populaire plek bij windsurfers, bijna elke type windsurf style kan op deze plek beoefent worden. Voor de zowel de freestyle als wave surfers kun je goed oefenen met nieuwe sprongen. Er zijn namelijk vaak mooie golven in het water die je goed kunt gebruiken als ramps. Ook voor de freeride surfer is het een lekkere plek wanneer er een noordenwind staat. 

Een tip op deze plek is wel om schoentjes aan te schaffen er zijn namelijk op een aantal plekken mosselbanken en dat kan nog wel eens zeer doen zonder surfschoentjes. Je kunt tot ongeveer 150 meter van de kant staan vanaf dan wordt het wat dieper tot je uitkomt bij de mosselbanken, daar kun je weer staan al zou ik dan dus wel surfschoentjes aandoen ;). 

Voor de windsurfers die meer zijn van het slalom en freerace  is deze spot niet heel ideaal omdat er aardig wat golfjes zijn.

Style: Freestyle, Wave en  Freeride

Strandweg 4, 4311 NN Bruinisse

Foto: Renée vd Meulen

wijk aan zee

Wijk aan Zee is de perfecte plek voor wave windsurfers. Er zijn een hoop lekkere golfjes waar je wat sprongen op kunt maken. De plek is ook perfect voor wanneer je wilt gaan beginnen met wave windsurfen. Wanneer er een zuid of zuidwester wind staat heb je vrijwel geen stroming, zo'n dag is nou perfect om te gaan beginnen met het leren. Ook is het dan goed op op te letten op het eb of vloed is,  aangezien je met eb makkelijker door de branding  komt doordat er dan weinig shore-break is. Met vloed is dit het tegenovergesteld en wordt dit wel wat lastiger. Op wijk aan zee kun je niet staan in het water, of in ieder geval een heel klein stukje maar en dan loopt het al gauw af naar wat dieper water waar je niet kunt staan.

Wijk aan zee kan ook heel leuk zijn voor freestyle of freeride surfers maar dan moet je wel een aardig niveau hebben. Voor freerace of slalom surfers zijn er teveel golfen en zal het niet een hele fijne plek zijn.

Style: Wave, GolfDoor gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.