Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

ideale-giekhoogte

wat is de ideale giekhoogte?  

WAT IS DE IDEALE GIEKHOOGTE?

Het antwoord is simpel. Er is geen vaste ideale afstelling, zelfs niet gerelateerd aan je eigen lichaamslengte...
Maar er is altijd een ideale giekhoogte voor de actuele omstandigheden en het type zeil wat je gaat gebruiken!  

“KEEP IT MOVING”

  Het variëren in de hoogte van de giek kan een verassend effect hebben op het vaargedrag van je zeil.

  • Het lager zetten van de giek geeft over het algemeen meer controle en drukt de neus van het board naar beneden in lastige/ overpowered omstandigheden. Hierdoor verminderd de druk op je armen, benen en lijnen.
  • Het omhoog zetten van de giek – hoger dan de schouders, kan extra lift geven en ervoor zorgen dat je sneller planeert.

  Soms ligt het effect hiervan in de manier waarop de giekhoogte jouw lichaamshouding veranderd, maar daarnaast is het wijzigen van de hoogte van de giek ook te zien als een extra toevoeging op de trim van je outhaul / giekspanning van je zeil.
  Bijvoorbeeld, door de giek lager te zetten vergroot je de outhaul spanning, terwijl het omhoog zetten de spanning verminderd en meer bolling in je zeil creëert.

  Door zowel de giekhoogte als de outhaul / giekspanning (en downhaul) spanning te veranderen kun je er zelfs voor zorgen dat het zeil een groter inzetbereik heeft in verschillende omstandigheden waardoor je minder vaak van zeil hoeft te wisselen. Neem de mastvoet-positie in dit verhaal mee, en je komt tot een hoop variabelen voor de juiste trim. (Mastvoet naar voren voor controle en sterke wind, mastvoet naar achter voor lichte wind / snel planeren!)

WAAR BEGIN JE?

  Een uitgangspunt om de ‘ideale’ combinatie van de lengte van de trapezelijnen, de giekhoogte en de hoogte van de trapezehaak te bepalen is door met je board op het strand, in halve wind, een klein stukje voor je voetbanden te gaan staan en met je trapeze in te haken. Verschuif de giek omhoog/ omlaag totdat je voelt dat je ‘lichtjes kunt hangen’. Lukt dit niet, ga dan op je board staan dicht tegen je zeil aan. Zet de giek een klein stukje onder schouderhoogte en gebruik dit als startpunt om de hoogte uit te proberen. Zet de starthoogte van de giek iets hoger bij grote zeilen en brede boards. De beste hoogte ligt ergens tussen borst en ooghoogte.

  Ook voor specifieke disciplines als wave- of speedsurfing gelden een hoop ‘ideale’ combinaties afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de omstandigheden. Bij het waven geldt bijvoorbeeld dat een lagere giek zorgt voor meer radicale bottom-turns, vooral in lichte wind omstandigheden. Speedsurfers variëren ook nog in de voorkeur of ze liever een lage giek en korte trapezelijnen gebruiken meer druk te houden tot een hogere giek en langere lijnen voor meer lift.

  Nogmaals, het gaat vooral om je persoonlijke voorkeur.

advies

Het beste advies is om met kleine stapjes te ‘tunen’ in de variabelen en te voelen/ ervaren wat het gevolg is. Het mooie van het verstellen van de giekhoogte is natuurlijk dat je niet terug naar het strand hoeft, maar op het water een snelle en gemakkelijke ‘tuning’ methode hebt. Het veranderen van deze hoogte kan zeer effectief werken als je plotseling overpowered of underpowered staat en te ver van het strand bent om even de positie van je mastvoet en/of downhaul te veranderen.

Onze tip: “Probeer het volgende keer zelf! Pas de hoogte in kleine stapjes aan en voeg dan geleidelijk aan extra aanpassingen toe in mastvoetpostie en down-/outhaul toe voor het beste resultaat! 

This text is taken from www.unifiber.net

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.