undefined

onderhoud windsurf spullen

onderhoud windsurf spullen

Het is belangrijk dat je jouw windsurf spullen goed onderhoud want dat zorgt ervoor dat je er extra lang plezier van kunt hebben. De grote onderdelen en de kleinere onderdelen zijn allemaal onwijs belangrijk om goed te onderhouden. In deze tekst staat precies hoe je dat moet doen!

onderhoud windsurf board

Voorkomen is altijd beter dan genezen zegt het spreekwoord. En dat is ook zeker waar want ook voor je windsurf board zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten zodat je schade aan je board kunt voorkomen. Allereerst is het niet goed voor je board om hem te lang in de brandende zon te laten liggen. De UV-straling zorgt voor verkleuringen op je board en dat is zonde. Verder kun je ook een board sok kopen, dit is een "sok" die helemaal om je board heen gaat en je board beschermt tegen UV-stralingen.  

Verder is het ook belangrijk dat je jouw windsurf board afspoelt met zoet water. Het is handig om in ieder geval voordat je je windsurf board opbergt in je schuur alle onderdeeltjes even los te maken en alles spoelt met zoetwater. Wanneer alles goed gedroogd is zet je het allemaal weer stevig in elkaar en berg je het op in een boardbag. De ideale plek om je windsurf board op te bergen op een droge, milde en relatief grote opslagruimte. Laat je windsurf gear nooit buiten staan en voorkom ook te hete plekken aangezien dit de materialen kan aantasten. 


onderhoud windsurf zeil

Ook voor je zeil zijn er een aantal belangrijke dingen om je zeil mooi en sterk te houden. En eigenlijk speelt het op en af tuigen van je zeil hier een grote rol. Rol bijvoorbeeld altijd je zeil uit op het gras, en niet op het zand aangezien het zand krassen kan maken op de monofilm. Wanneer je jouw zeil uitrolt op het gras blijft je zeil er na verloop van de tijd beter uitzien. Rol je zeil ook netjes uit op het gras en laat het niet wapperen in de wind wanneer je zeil niet strak gespannen staat. Hiermee beschadig je namelijk de X-Ply materialen en monofilm.

Spoel je zeil ook altijd na een sessie even af met zoet water en laat het goed opdrogen het liefst in de schaduw aangezien UV-staling de zeil onderdelen kan beschadigen. De rede waarom je het zeil goed moet laten drogen is omdat je zeil kan gaan schimmelen als je het nat/vochtig opbergt. De beste manier op je zeil op te bergen is door hem ergens binnen te hangen. Wanneer dit niet gaat rol hem dan goed op en stop hem terug in je zeiltas. Je kunt hem dan het beste ergens horizontaal neerleggen in je schuur.

onderhoud van je wetsuit

Je wetsuit goed onderhouden is natuurlijk ook belangrijk. Het is allereerst natuurlijk fijn om in een schoon wetsuit te varen, maar wanneer je goed omgaat met je wetsuit gaat hij ook langer mee. Zo moet je na elke windsurf sessie je wetsuit even goed uitspoelen met koud, zoet water. Doe dit zowel aan de buitenkant als de binnenkant. Laat vervolgens je wetsuit drogen. Heel belangrijk!, doe je wetsuit niet in de droger, hang hem ook niet in de zon of over een verwarming. Wanneer je wetsuit even een tijdje niet gaat gebruiken hang hem dan op een droge plek, zoals bijvoorbeeld je kledingkast. Hang je wetsuit dan aan een broek hanger, tip: het beste is om tussen je hanger en je wetsuit een dikke handdoek te hangen zodat er minder druk komt op je wetsuit.

Als je jouw wetsuit gaat gebruiken voor windsurfen zal dit voor jou niet echt van belang zijn. Maar je wetsuit kan gaan verkleuren van gloor, ga daarom niet in een gloor bad zwemmen met je wetsuit. Wil je jouw wetsuit hier toch voor gebruiken spoel hem erna dan heel erg goed uit. 

onderhoud van de kleine belangrijke onderdelen

Het is belangrijk niet de kleine onderdelen te vergeten van je windsurf set, want vaak zijn het de kleine onderdelen met heel veel impact. Er zijn een aantal dingen waar ik extra op zou letten om ook de kleine onderdeeltjes goed te houden. 

Net zoals bij je board is het ook niet goed voor je voetbanden om ze langdurig bloot te stellen aan de zon, hiervan gaan ze namelijk sneller stuk. Een extra rede dus om je board niet te lang in de zon te laten liggen!

Je mastvoet is een van de belangrijkste onderdelen van een windsurf set, aangezien het je zeil en board bij elkaar houdt. Check daarom zeker om het kwartaal even of je mastvoet nog goed is. Dit doe je door hem even stevig te buigen, komen er scheurtjes of strepen in de tendon dan wordt het tijd voor een nieuwe mastvoet. 

Tijdens het in elkaar zetten van je zeil moet je er ook goed op letten dat er geen zand komt bij je mast en andere bewegende onderdeeltjes zoals de katrollen op je giek. Van zand zul je merken dat de onderdelen namelijk wat stroever gaan worden. Mocht dit nou wel gebeuren is dat ook geen punt maak deze onderdelen dan na je sessie of in ieder geval om de zoveel tijd even schoon met een bakje warm water en wat sop.

onderhoud van jezelf

Het allerbelangrijkste onderdeel van het windsurfen ben jij zelf. Want zonder iemand op de plank gebeurt er niet zoveel spannends. Vergeet dus ook niet dat je jezelf goed moet onderhouden! 

Draag daarom wanneer het lekker weer is en je geen wetsuit nodig hebt alsnog een tegen UV beschermende lycra, zodat je niet verbrandt. En smeer jezelf ook altijd goed in voordat je lang op het water gaat varen. 

En wat vooral heel belangrijk is, drink voldoende water. En daar bedoelen we niet het water happen mee als je van je plank valt. ;)

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.