surfzeilen

surfzeil op- & aftuigen

SURFZEIL OP- & AFTUIGEN

Het op een juiste manier optuigen van je windsurfzeil zorgt voor optimale prestaties en langere levensduur van je surfzeil. Hieronder vind je instructies over de juiste manier van het op- en af te tuigen van je surfzeil. Het betreft hier een zeil zonder cambers.

VOORBEREIDING

Zorg dat je volgende spullen klaar hebt liggen: zeil, mast, giek, verlenger en eventueel een trimhulp. Zorg ervoor dat de verlenger en giek reeds op de juiste lengte zijn afgesteld. De juiste maten staan meestal op de zeilopberghoes of op het zeil. 

Termen welke gebruikt worden zijn:

Luff = voorlijk lengte
Boom = giek lengte
Base = verlenger lengte

LUFF

Wanneer men het heeft over een luff van 445cm dan houdt dat in dat we een mast nodig hebben van 430cm en dat we 15cm moeten verlengen met de verlenger. Mocht de verlenger niet de mogelijkheid hebben om exact 15cm te verlengen dan altijd naar boven afronden. Sommige zeilen hebben een variotop. Je kunt dan het voorlijklengte van je zeil aan de top verlengen, zodat je een langere mast kan gebruiken dan dat de specificaties aangeven. Bijvoorbeeld een luff van 445cm met variotop kan gevaren worden met een 460cm mast met de verlenger op de kleinste stand en de variotop op 15cm verlengd. Let op, bijna alle verlengers kunnen niet op 0cm gezet worden, meestal is de kleinste afstelling 6cm. Dus die 6cm moet je optellen bij de verlenging van de variotop. Het gebruik van de variotop kan invloed hebben op de prestaties van het zeil, we raden aan om de variotop niet meer dan 25cm te verlengen.

OPTUIGEN

Rol het zeil uit op het gras of zand het liefst uit de wind. Mocht er geen beschutte plek zijn dan met je rug naar de wind uitrollen. Wanneer het hard waait zorg ervoor dat het zeil niet uit je handen waait. Pak de mast en zet de twee delen in elkaar, zorg ervoor dat de twee delen goed op elkaar aansluiten. Schuif de mast in de mastslurf. Zodra het lastiger wordt om de mast in de mastslurf te schuiven, pak de mast in de giekopening vast en reik met je andere hand zo ver mogelijk naar de top van het zeil en schuif het zeil over de mast. Zorg er voor dat de top van het zeil goed in de masttop zit, check dit goed. Check tevens of beide mastdelen nog goed op elkaar zitten door te voelen op de plek waar de mastnaad zit.

Schuif de verlenger in de onderzijde van de mast en rijg het neerhaler lijntje op de juiste manier. Een correct geregen neerhaler lijntje zorgt voor minder wrijving en dus minder kracht om de juiste spanning op het zeil te zetten.

Zet ongeveer 60 tot 70% spanning op de neerhaler. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is in de giekopening van het het om de giek erop te zetten. Plaats de giek op de mast, onderin de giekopening.

Breng nu de juiste neerhaler spanning aan op het zeil. Gebruik hier eventueel een trimhulp voor. Er zal dan zogenaamde loose leach ontstaan in het achterlijk van het zeil. Letterlijk vertaald is dit los achterlijk. Loose leach mag ontstaan in de eerste drie top panelen van het zeil, dus meestal tot aan de derde lat bij een doorsnee vijf latten zeil. Bij harde wind mag er zelfs iets meer neerhaler spanning op. Zie het plaatje onderop.

Plaats de giek op de juiste hoogte en zet spanning op de uithaler met het lijntje op het uiteinde van de giek. Dit betreft vaak maar één of twee centimeter.  Bij meer wind mag er iets meer spanning op zodat het zeil vlakker komt te staan. Tijdens het varen moet het zeil niet in de giek hangen.

Als laatste check de lattenspanning, dit hoeft alleen de eerste keer te gebeuren. Alle verticale plooitjes rondom de latten moeten verdwijnen. Zodra ze weg zijn, niet verder aandraaien.

AFTUIGEN

Het aftuigen is een stuk eenvoudiger en gaat in de omgekeerde volgorde.

Uithaler los en giek verwijderen van de mast. Wanneer dit lastig gaat, eerst een beetje spanning van de neerhaler af.

Wanneer de giek er af is, dan neerhaler volledig los en verlenger verwijderen. Zorg er dan wel voor dat onderste gedeelte van het zeil al voorbij de verlenger is . Dan mast met een draaiende beweging uit de mastslurf trekken. Wanneer iemand de top van het zeil vasthoud, gaat het een stuk eenvoudiger. Het kan zijn dat de mastdelen tijdens deze actie uit elkaar gaan, dan onderste deel eerst verwijderen en bovenste deel via de giekopening verwijderen. Rol het zeil op vanaf de top en borg het met het elastiek.

 

TIP; de spanning op de neerhaler van het surfzeil is zo hoog dat je het met de blote handen eigenlijk niet kan aantrekken. Onderstaande links verwijzen naar een aantal hulpmiddelen bij het optuigen van je surfzeil. 

Dubbelhandige trimhulp

Het achterlijk van je surfzeil moet los staan. Bij hardere wind kan je met extra spanning het zeil meer laten twisten

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.