Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

surfzeilen

surfzeil op- & afbouwen

SURFZEIL OP- & AFTUIGEN

Het op een juiste manier optuigen van je windsurfzeil zorgt voor optimale prestaties en langere levensduur van je surfzeil. Hieronder vind je instructies over de juiste manier van het op- en af te tuigen van je surfzeil. In deze tekst betreft het een zeil zonder cambers.

VOORBEREIDING

  Zorg dat je volgende spullen klaar hebt liggen: zeil, mast, giek, verlenger en eventueel een trimhulp. Stel de verlenger en de giek van te voren af op de juiste lengte, de juiste maten hiervoor kun je meestal vinden op de opberghoes van het zeil of op het zeil zelf. 

  Bekende termen bij het optuigen van je windsurfzeil zijn: 

  • Luff = voorlijk lengte
  • Boom = giek lengte
  • Base = de lengte van je verlenger

LUFF

  Wanneer men het heeft over een luff van 445cm dan houdt dat in dat we een mast nodig hebben van 430cm en dat we 15cm moeten verlengen met de verlenger. Mocht de verlenger niet de mogelijkheid hebben om exact 15cm te verlengen dan altijd naar boven afronden. 

  Sommige zeilen hebben een variotop. Je kunt dan het voorlijklengte van je zeil aan de top verlengen, zodat je een langere mast kan gebruiken dan dat de specificaties aangeven. Bijvoorbeeld een luff van 445cm met variotop kan gevaren worden met een 460cm mast met de verlenger op de kleinste stand en de variotop op 15cm verlengd. 

  Let op, bijna alle verlengers kunnen niet op 0cm gezet worden, meestal is de kleinste afstelling 6cm. Dus die 6cm moet je optellen bij de verlenging van de variotop. Het gebruik van de variotop kan invloed hebben op de prestaties van het zeil, we raden aan om de variotop niet meer dan 25cm te verlengen.

optuigen

Rol het zeil uit op het gras of zand het liefst ook uit de wind. Mocht er geen beschutte plek zijn sta dan met je rug naar de wind tijdens het uitrollen. Pak daarna de mast en zet de twee delen in elkaar, zorg ervoor dat de twee delen goed op elkaar aansluiten en dat er geen zand in je mast komt. Schuif vervolgens de mast in de mastslurf, zodra dit lastiger wordt is het handig om de mast bij de giekopening vast te pakken en vanuit daar het zeil over je mast heen te schuiven. Zorg er voor dat de top van het zeil goed in de masttop zit, check dit goed! Check erna ook altijd nog even of beide mastdelen nog goed op elkaar zitten. Dit doe je door te voelen op de plek waar de mastnaad zit.

  Schuif de verlenger in de onderzijde van de mast en rijg het neerhaler lijntje op de juiste manier. Een correct geregen neerhaler lijntje zorgt voor minder wrijving en dus minder kracht om de juiste spanning op het zeil te zetten.

  Zet ongeveer 60 tot 70% spanning op de neerhaler. Dit zorgt ervoor dat er voldoende ruimte is in de giekopening van het het om de giek erop te zetten. Plaats de giek op de mast, onderin de giekopening.

  Breng nu de juiste neerhaler spanning aan op het zeil. Gebruik hier eventueel een trimhulp voor. Er zal dan een zogenaamde loose leach ontstaan in het achter lijk van het zeil. Een Loose leach mag ontstaan in de eerste drie top panelen van het zeil, dus meestal tot aan de derde lat bij een doorsnee vijf latten zeil. Bij harde wind mag er zelfs iets meer neerhaler spanning op. 

  Plaats vervolgens de giek op de juiste hoogte, om erachter te komen wat voor jou de juiste hoogte is kun je onze tip pagina over de ideale giekhoogte bekijken. Zet erna spanning op de uithaler met het lijntje op het uiteinde van de giek. Dit betreft vaak maar één of twee centimeter.  Bij meer wind mag er iets meer spanning op zodat het zeil vlakker komt te staan. Tijdens het varen moet het zeil niet in de giek hangen.

  Check als laatste de latten spanning, dit hoeft alleen de eerste keer te gebeuren. Alle verticale plooitjes rondom de latten moeten verdwijnen. Zodra ze weg zijn hoe je ze niet meer verder aan te draaien.

aftuigen

Het aftuigen is een stuk eenvoudiger en gaat in de omgekeerde volgorde. Maak eerst de uithaler los en verwijder de giek van de mast. Wanneer dit lastig gaat, kun je eerst een beetje spanning van de neerhaler afhalen.

  Wanneer de giek er af is, maak dan de neerhaler volledig los en verwijder de verlenger. Zorg er dan altijd wel voor dat het onderste gedeelte van het zeil al voorbij de verlenger is. Dan kun je erna de mast met een draaiende beweging uit de mastslurf trekken. Tip: Wanneer iemand de top van het zeil vasthoud, gaat dit een stuk eenvoudiger! Het kan zijn dat de mastdelen tijdens deze actie uit elkaar gaan, verwijder dan eerst het onderste deel en dan kun je het bovenste deel via de giekopening verwijderen. Rol het zeil op vanaf de top en borg het met het elastiek.

  Tip: De spanning op de neerhaler van het surfzeil is zo hoog dat je het met de blote handen eigenlijk niet kan aantrekken. De onderstaande links verwijzen naar een aantal hulpmiddelen die dit makkelijker voor je maken.. 


Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.