undefined

Windsurf board liters 

Hoeveel liter windsurfboard heb ik nodig?

De liters van je windsurf board staan gelijk aan het drijfvermogen. Als jij bijvoorbeeld 80 kilo weegt en vervolgens op een 80 liter board wilt gaan varen met weinig wind dan zink je. Daarom is het altijd handig om 30-40 kilo boven op je eigen gewicht te tellen. 

Ook is het hierbij belangrijk dat je rekening houdt met je mast, je giek en je zeil , want die wegen ook zeker niet niks. Hiervoor kun je ongeveer 10 kilo voor rekenen bovenop je eigen gewicht. Dus stel we maken hier een optelsom van dan wordt het: 

Eigen gewicht: 80 kilo + gewicht van je set: 10 kilo + extra gewicht: ongeveer 30-40 kilo = 120-130 liter board.

Nu moet ik hierbij zeggen dat het voor de meeste surfers niet zo makkelijk werkt. Er is namelijk niet zoiets als een tabel of optelsom waarmee je er voor iedereen achter komt hoeveel liters hun board nodig heeft. Wel zijn er een aantal dingen die je jezelf kunt vragen waardoor je meer duidelijkheid voor jezelf kunt creëeren.

Wat is je niveau?

Ondanks deze mooie rekensom hierboven kun je je natuurlijk voorstellen dat wanneer je een beginner bent die 60 kilo weegt, dat je niet gelijk op een board van 110 liter kan wegvaren. 

Het is daarom erg belangrijk om eerlijk naar jezelf te kijken en je te bedenken welk niveau je hebt. Want kun jij bijvoorbeeld nog niet zonder uitgeklapt zwaard varen dan zul je erg gefrustreerd en ontmoedigd raken wanneer je op een board met weinig liters vaart. En dat moeten we niet hebben aangezien je juist plezier moet hebben in de sport! 

Ofterwijl ben jij momenteel nog op een beginners niveau dan telt de optelsom niet voor jou en dan zou ik gaan voor een windsurfboard met wat meer liters.


Met hoeveel windkracht vaar je?

Wanneer er weinig wind staat is het handig om te gaan voor een windsurf board met meer liters. Dit zorgt ervoor dat je niet zinkt wanneer je stilstaat op je board. Daarom is het handig om jezelf af te vragen wanneer jij nou het vaakst op het water te vinden bent. 

Ben jij iemand die het lekker vindt om te varen met een wat minder sterke wind zoals windkracht 4. Ga dan voor een board met wat meer liters. Wanneer jij juist iemand bent die pas op het water te vinden is wanneer er een sterke wind staat zoals windkracht 6. Dan hoef je niet te gaan voor meer liters en zou de optelsom goed kunnen werken voor jou!

Wat is jouw windsurf style?

Er zijn een aantal verschillende soorten windsurf style en voor elk heb je een ander soort board nodig. Daarom is het wel handig om te weten wat voor style board je nodig hebt.

Zo hebben we bijvoorbeeld freestyle dit is een windsurf style waar je vaart met een lagere hoeveelheid liters. Een freestyle board zit gemiddeld rond de 100 liters en de boards zijn erg licht. Dit is natuurlijk vrij logisch want met een groot zwaar board gaat het veel moeilijker om trucjes te doen. 

Veel mensen varen met een freeride board. Dit is een board die voor zowel beginnende surfers als voor gevorderde surfers erg goed is. Je hebt bij een freeride board een hoop keuze in liters wat ervoor zorgt dat het voor iedereen interessant is. 

Voor de windsurfers die houden van lekker hard over het water planeren zijn de freerace boards perfect. Ze zijn net wat comfortabeler in gebruik dan de slalom boards, ook zijn de freerace boards wat makkelijker om controle over te houden in omstandigheden zoals chop in vergelijking tot de slalom boards. Freerace boards zijn meestal tussen de 110 tot 140 liter. 

De slalom boards zijn net een gradatie hoger dan de freerace boards. Deze boards worden vaak gebruikt voor slalom race, het is dus ook belangrijk dat je goed de controle kunt houden tijdens het surfen. Slalom boards zijn meestal tussen de 70 tot 100 liter. 

Herintreders

Heb jij nou jaren geleden veel gewindsurft en wil je het nu weer lekker oppakken dan kan het zijn dat er een hoop is veranderd. Het windsurf materiaal is een stuk kleiner en lichter geworden. Eigenlijk een stuk makkelijker in gebruik! Maar het is natuurlijk niet gek dat wanneer je iets gewend bent het even omschakelen is wanneer je weer op de plank stapt. Het is moeilijk om een herintreder een plank te adviseren aangezien er een hoop bij komt kijken, wanneer windsurfte je?, hoe goed was je? enz. Maar wat eigenlijk het handigst is om te doen, is bij een surfschool zoals die van ons ;) een plankje te huren en het gewoon weer even te proberen. Waarschijnlijk begin je met een board met veel liters en een wat kleiner zeil, maar zodra je het eenmaal weer onder de knie hebt zul je zien dat je al snel een kleiner board en groter zeil pakt. Op het moment dat je lekker aan het varen bent maar je nog wel een beetje uitdaging hebt zou ik gaan voor een soortgelijk board met dezelfde liters als die van de windsurf school waar je de gear hebt gehuurd. 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.