Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

undefined

windsurf zeilen

Wat voor windsurf zeil heb ik nodig?

Om te weten wat voor maat zeil je moet aanschaffen zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om bij jezelf na te gaan. Allereerst is het handig om te weten wat je eigen niveau is, vaar je bijvoorbeeld al met een trapeze? Zo niet probeer dan niet direct een 8.5 zeil te kopen, want dat gaat het leren met trapeze varen alleen maar een stuk moeilijker maken. Ook moet je natuurlijk kijken naar de windomstandigheden, als jij vaak het water op gaat met windkracht 6 dan heb jij een kleiner zeil nodig dan iemand die graag vaart met windkracht 4. En voor degene die al een windsurfzeil hebben raad ik altijd aan niet te dicht bij je andere maat te zitten. Als je bijvoorbeeld een 5.0 hebt koop dan niet een 5.5 maar eerder een 6.0. In het tabel hieronder staan de meest voorkomende sail quivers per vaar style. 

Wave: 3.7 - 4.2 - 4.7 - 5.2

Freestyle: 4.0 - 4.4 - 4.8 - 5.2

Freeride: 4.5 - 5.5 - 6.5 - 7.8

Slalom: 6.2 - 7.0 - 7.8 - 8.7

Soorten zeilen:

Er zijn net als bij windsurf boards een hoop verschillende soorten zeilen. Voor elke soort windsurfen is er eigenlijk wel een zeil. Over het algemeen spreekt het een beetje voor zich wat voor zeil je nodig hebt, doe jij aan freestyle dan heb jij een freestyle board en freestyle zeil nodig. 

Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn! Sommige surfers doen bijvoorbeeld ook freestyle met een wave zeil. In deze tekst gaan we alle verschillende soorten windsurf zeilen langs waardoor duidelijk wordt wat het perfecte zeil voor jou is. 

Freeride zeilen

Freeride zeilen zijn erg populair, net zoals de freeride boards zijn ze geschikt voor mensen die nog niet zo lang windsurfen maar ook voor gevorderde windsurfers. Dit is omdat ook de freeride zeilen heel veel keuzes bieden. Er zijn veel verschillende groottes onder de freeride zeilen. Ook heb je de optie of je een no-cam (zonder camberts) of een camber zeil wilt. In de no-cam zitten geen camberts dit zorgt ervoor dat het zeil wat lichter is en het minder tijd kost om je zeil op te tuigen. Om een camberts zeil op te tuigen kost het je iets meer tijd, maar je krijgt er ook wel weer een hoop snelheid voor terug!


Freerace zeilen

Freerace zeilen kun je zien als een combinatie van freeride en slalom zeilen. Freerace zeilen staan erom bekend om hun super snelle acceleraties en grijp mogelijkheden in extreme omstandigheden. Veel mensen vinden het fijn op met deze zeilen te varen, omdat ze erg comfortabel en stabiel aanvoelen tijdens het varen. De meeste freerace zeilen hebben camberts, dit zorgt voor een extra bolling in je zeil waardoor je nog sneller over het water planeert. Wat wel een nadeel is van camberts in je zeil is dat je zeil al gauw een stuk zwaarder wordt. Voor een freerace zeil heb je bijna altijd een SDM mast nodig.

Freestyle zeilen

Freestyle zeilen worden vaak gebruikt om trucjes mee te doen. Tijdens het varen met een freestyle zeil zul je merken dat je sneller in plané komt dit is ervoor zodat je meerdere trucjes achter elkaar kunt doen. Freestyle zeilen zijn wat breder en hebben over het algemeen een kortere mast. Wel zul je merken dat een freestyle zeil een langere mast nodig heeft dan een wave zeil. Bij freestyle zeilen hoort bijna altijd een RDM mast.

Wave zeilen

Wave zeilen gebruik je om lekker hard mee door de golven te varen en om er hoge sprongen mee te maken. Bij wave windsurfen zal je set veel klappen te verduren krijgen, maar na elke keer vallen wil je niet een hele nieuwe set hoeven te kopen. Daarom zijn wave zeilen super sterk gemaakt. In het zeil zit X-Ply dit zorgt grotendeels voor de extra stevigheid. Een wave zeil heeft ongeveer 3-4 latten in het zeil zitten. Bij een wave zeil hoort vaak net als bij een freestyle zeil een RDM mast

slalom zeilen

Slalom zeilen worden vaak gebruikt voor wedstrijden. Deze zeilen zijn perfect wanneer je keihard wilt varen en slalom wedstrijden wilt winnen. Slalom zeilen kun je herkennen aan dat er vaak meer latten in zitten. In een slalom zeil zitten ongeveer 7 latten. Bijna alle slalom zeilen hebben ook camberts. 

Camberts zorgen ervoor dat je een bolling in het zeil krijgt, wat er weer voor snellere acceleratie zorgt! Hierdoor zul je sneller topsnelheden behalen en wedstrijden winnen. Wat wel een nadeel is van varen met een slalom zeil, is dat ze over het algemeen een stuk zwaarder zijn. Dit komt omdat er camberts en extra latten in zitten. 


Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.