Telstar Surf blog

Windsurfzeil optuigen en aftuigen

De beste tips voor het op- en aftuigen van jouw windsurfzeil

Om te kunnen windsurfen is het noodzakelijk dat je je windsurf zeil op de juiste manier klaarmaakt. Je wilt natuurlijk snel het water op, maar het op de juiste manier op- en aftuigen van je windsurfzeil zorgt voor optimale prestaties en een langere levensduur van je windsurf gear. Wie wil dat nou niet?! 

In deze blog gaan we verder in op het op- en aftuigen van een windsurfzeil zonder cambers. Er worden verschillende termen gebruikt in deze blog:

Luff = voorlijk lengte
Boom = giek lengte
Base = de lengte van je verlenger
Outhaul = uithaler, achterkant van de giek 
Downhaul = neerhaler, onderkant van het zeil

 

Luff/mast lengte

Binnen het windsurfen wordt gesproken over de Luff: hiermee wordt de lengte van de mastslurf bedoeld. Dat is de ruimte waar de mast ingaat. De mastlengte wordt aangeduidt met luff. De maten staan op je zeiltas en onderaan je windsurfzeil.

Masten komen in standaard maten, 340, 370, 400, 430, 460, 490. Deze wordt verlengd tot de juiste maat door de mastverlenger. Hierdoor hoef je niet voor elk zeil een nieuwe mast te kopen maar kun je dezelfde mast gebruiken. 

De lengte van je mastverlenger berekenen doe je als volgt: luff - mastlengte = lengte van je verlenger.

Bijvoorbeeld: je hebt een zeil met een luff van 445cm en een mast van 430. 445 - 430 = 15 centimeter. In dit geval heb je dus een mastverlenger van 15 centimeter nodig  Soms kan de verlenger niet op de exacte lengte verlengt worden, dan kun je het beste naar boven afronden.

Uitzondering:

Sommige zeilen hebben een variotop. Dit betekent dat je de voorlijklengte van je zeil aan de top kunt verlengen, zodat je een langere mast kan gebruiken dan dat wordt aangeven. Bijvoorbeeld een luff van 445cm, met variotop, kan opgetuigd worden met een 460cm mast en de variotop wordt dan tot 15cm verlengd. De mastverlenger blijft dan op de kleinste stand. 

Let op, bijna geen enkele verlenger kan op 0cm gezet worden, meestal is de kleinste afstelling 6cm. Zorg ervoor dat je die 6cm optelt bij de verlenging van de variotop. Het gebruik van de variotop kan invloed hebben op de prestaties van het zeil, we raden aan om de variotop niet meer dan 25cm te verlengen. 

Giek lengte instellen

De giek wordt in het Engels boom genoemd. Net als bij een mast kun je de giek aanpassen op het zeil. Gieken komen ook in standaard maten maar kun je aan de achterkant (de clew) instellen op de juiste maat. Dit instellen doe je door de klemmen omhoog te duwen, schuif de giek op de aangeraden lengte en druk de klemmen weer vast. In de meeste gevallen kun je de giek op deze stand laten staan. Let erop dat er geen vuil of zand tussen de uitschuifbare delen komt, dan kunnen deze vast komen te zitten. Schoonmaken van de giek kan met schoon water of indien nodig een sopje. Je schuift de giek helemaal uit elkaar en spoelt de delen met het water zand- en vuilvrij.

'Zorg ervoor dat je je windsurf zeil altijd goed optuigt'

Voorbereiding 

Het is belangrijk dat je materiaal klaarligt wanneer je gaat optuigen. Het is vervelend om tijdens het op- of aftuigen steeds heen en weer naar je auto, surfkarretje of trailer te moeten lopen. Dan kan je surfset namelijk ook wegwaaien. Zorg ervoor dat je volgende spullen klaar hebt liggen: zeil, mast, giek, verlenger en eventueel een trimhulp.
Let er op dat bij harde wind het optuigen moeilijker wordt en je dan zorgvuldig uitzoekt waar je plaats neemt op het strand of gras. Zand is daarentegen schadelijk voor je windsurfspullen, dus probeer als het kan je spullen op te tuigen op het gras. Zorg altijd voor voldoende ruimte om je heen. En sta met je rug in de wind. 

Bekende termen bij het optuigen van je windsurfzeil zijn: 

  • Luff = voorlijk lengte
  • Boom = giek lengte
  • Base = de lengte van je verlenger
  • Outhaul = uithaler, achterkant van de giek 
  • Downhaul = neerhaler, onderkant van het zeil

7 tips voor het optuigen van je windsurfzeil

Voor het optuigen van het windsurfzeil hebben we 7 stappen uitgeschreven. Hierdoor leer je stapsgewijs je windsurfzeil optuigen.

  1. Schuif de mastdelen in elkaar en rol vervolgens je zeil uit.
  2. Steek de mast in de mastslurf en trek het zeil zover mogelijk over de mast heen. Het laatste gedeelte gaat vaak stroef. Ga dan bij de giekopening staan en duw vanaf daar de mast verder de mastslurf in, zo controleer je direct of de mastdelen niet uit elkaar zijn geschoven. Controleer altijd of je mast bovenaan goed in de masttop zit.
  3. Plaats nu de mast verlenger in de mast. Haal de lijn door de katrol en zorg ervoor dat de lijnen mooi langs elkaar lopen. Wanneer deze over elkaar heen worden gerijgd kan dit gaan schuren en materiaal schade opleveren. Een eenvoudige tip hierbij is binnen - buiten - binnen. Je eerste lijn gaat via de katrol aan de mast zijde, de tweede via het buitenste katrol en de derde weer via het middelste katrol. Vervolgens trek je de mastverlenger tot ¾ aan. Zorg ervoor dat je nog speling houdt zodat je het zeil aan het einde optimaal kan trimmen.
  4. Zet nu de giek op de mast. Open de klem en plaats de giek op de juiste hoogte (schouderhoogte). Klem hem vast op het moment dat je tevreden bent met de stand.
  5. Vervolgens trek je de clew/uithaler vast. Haal de lijn door het oogje en trek je zeil strak. Vaak hoeft dit maar 1 tot 2 centimeter te zijn. Het zeil hoeft niet te strak te staan omdat het zeil bolling nodig heeft. Trek je de uithaler te strak aan; dan wordt je zeil te vlak. Als je nog touw over hebt kun je deze een aantal keer om de giek wikkelen en vastknopen.
  6. Trek nu het touw van de mastverlenger aan tot 100%. Let hierbij goed op de wind, met harde wind (windkracht 4 á 5) kun je je zeil aantrekken zodat boven in de Loose Leach ontstaat. Dit bevorderd de performance van het zeil.
  7. Maak je ophaalkoord vast door de lus om je mastverlenger te wikkelen. 

Je bent nu klaar om te windsurfen!


Let op! Wanneer je het zeil voor de eerste keer gebruikt is het noodzakelijk om de latten aan te draaien. Deze draai je vast met een lattenspanner, die wordt met je nieuwe zeil bijgeleverd en zit vaak bovenin je zeiltas. Op het zeil staan aanduidingen welke kant je de latten op moet draaien. Je draait de latten door totdat alle rimpels rondom de lat zijn verwijderd. Het aandraaien van de latten hoef je alleen de eerste keer dat je gaat surfen te doen. Merk je na verloop van tijd dat er weer rimpels ontstaan in het zeil dan kun je dit natuurlijk altijd herhalen.

 

Aftuigen van je windsurfzeil 

Het aftuigen van het zeil is een stuk eenvoudiger en gaat in de omgekeerde volgorde:

  • Maak eerst de uithaler los en verwijder de giek van de mast. Wanneer dit lastig gaat, kun je een beetje spanning van de neerhaler afhalen.
  • Maak vervolgens de downhaul volledig los en verwijder de verlenger uit de windsurfmast. Zorg er altijd voor dat het onderste gedeelte van het zeil al voorbij de verlenger geschoven is, zodat je de mast nog kunt aanraken.
  • Trek vervolgens de mast met een draaiende beweging uit de mastslurft.
  • Rol het zeil op vanaf de top en maak het vast met het elastiek, deze bevindt zich in het onderlijk. Elk zeil heeft aan het onderlijk een klein oogje en een elastiekje waarmee het zeil strak opgerold kan blijven.

Tip! Wanneer iemand de top van het zeil vasthoud, gaat het uitdraaien van de mast uit de mastslurf een stuk eenvoudiger! Het kan zijn dat de mastdelen tijdens deze actie uit elkaar gaan, verwijder dan eerst het onderste deel en dan kun je het bovenste deel via de giekopening verwijderen. 

Conclusie: optuigen en aftuigen van je windsurfset 

Het optuigen van het zeil gaat in een aantal stappen. Wanneer je deze stappen volgt staat je zeil goed opgetuigd en gaat je materiaal langer mee. Een slecht opgetuigd zeil heeft plooien, een goed opgetuigd zeil staat mooi strak. Het aftuigen van een windsurfzeil gaat bijna drie keer zo snel en heeft dan ook minder stappen. Let goed op met het oprollen van je surfset dat je windsurf materiaal droog is. Het opbergen van een nat zeil raden wij af. Voor tips over het onderhoud van je surfspullen verwijzen we je graag naar de blog "Windsurf onderhouden". 

 

Product tips