Telstar Surf blog

Top 10 kitesurf spots van Nederland

De reis door de beste kitesurfspots

Ben jij benieuwd wat de beste kitesurf spots van Nederland zijn? In deze blog nemen wij je mee op reis langs de 10 beste kitespots van Nederland.

Nederland staat bekend om de prachtige kustlijn, uitgestrekte stranden en constante wind, waardoor het land een paradijs maakt voor kitesurfers van over de hele wereld. Daarnaast heeft Nederland ook prachtige binnenwateren met vlak water, perfect om te kitesurfen of als je op het punt staat om te leren kitesurfen.

Pak na het lezen van deze blog jouw kitegear en ontdek de top 10 beste kitesurfspots in Nederland. 

1. Mirns

Om te beginnen met Mirns, ondanks het niet bij iedereen om de hoek ligt is het toch wel een van de populairdere spots van Nederland. Mirns biedt namelijk de perfecte omstandigheden voor zowel beginnende als ervaren kitesurfers. Het ondiepe water strekt zich ver uit, waardoor het een veilige en comfortabele plek is om te leren kitesurfen. Beginners kunnen hier rustig oefenen en vertrouwd raken met de wind en het water voordat ze de volgende stap zetten.

Voor gevorderde kitesurfers is de spot een geweldige plek om hun skills te verbeteren en nieuwe trucs uit te proberen. De constante wind, als die uit zuidelijke richting komt, zorgt voor optimale kiteomstandigheden, terwijl het vlakke water perfect is voor freestyle en freeride.

Kitesurfen bij Mirns doe je met de wind vanuit het westen, zuidwesten, zuiden, zuidoosten of oosten. Let ook op de kitezones die worden aangegeven met gele boeien. De kitespot bevindt zich namelijk dichtbij een natuurgebied.

Bron: Jelte van der Meer, Skydrone Sloten

2. Workum

We blijven nog even hangen in het mooie Fryslân, want ook Workum staat op onze lijst. Gelegen aan de noordkant van het IJsselmeer en voorzien van een geleidelijk aflopende bodem maakt dit een geschikte spot voor beginnende, freeride, freestyle en foil kiters.

Launchen van je kite doe je in of dichtbij het water. Daarna kan je lekker je gang gaan in het relatief ondiepe water. Als je klaar bent land je de kite ook in of nabij het water en rol je direct bij aankomst op het land je kitelijnen op. De stranden zijn onddiep, maar zeer uitgerekt. Genoeg ruimte om veilig te starten en landen. Let op: Workum is een van de meest bezochte spots van Nederland, even rekening mee houden dus!

Kitesurfen bij Workum doe je met de wind vanuit het noordwesten, westen of zuidwesten.

'De beste kitesurf spots van Nederland op één rij'

3. Brouwersdam

Brouwersdam, gelegen tussen Zeeland en Zuid-Holland, is een echte hotspot voor kitesurfers. Het uitgestrekte strand en de ondiepe wateren gecombineerd met vlak water zorgen voor ideale omstandigheden waar freestyle- en freeride kitesurfers goed mee uit de weg kunnen. Ook voor beginners is Brouwersdam een uistekende spot om te oefenen.

Launchen en landen van je kite doe je vanaf het grote strand. Er is veel ruimte waardoor je rustig je gang kan gaan. Ook het parkeren en strandvoorzieningen zijn goed geregeld bij deze spot. Het is goed om te weten dat je bij Brouwersdam te maken hebt met getij. Bij Eb wordt het strand een stuk groter, bij vloed is het water super ondiep en spiegelglad. Dit levert namelijk nog wel eens fantastische sessies op!

Kitesurfen bij Brouwersdam doe je met de wind vanuit het noorden, noordwesten, westen of zuidwesten. Let daarnaast goed op dat je niet met je twintip opstapt in het kitefoil opstap gebied, die is namelijk speciaal aangelegd voor kite foilers.

4. Strand Horst

Midden in het land vinden we Strand Horst. Met een ligging direct aan de A28: 3 kite stranden, 3 windsurf stranden en veel parkeerplekken is dit een toegankelijke spot voor veel Nederlanders. Het Wolderwijd biedt een ondiepe bodem en vlak water, deze combinatie maakt de spot ideaal voor beginners, maar ook voor freeride en freestyle kitesurfen is strand Horst een fantastische spot gelegen bij Telstar Surf.

Het launchen van je kite doe je doormiddels van een draglaunch (het water in lopen met de kite), dit vanwege de veiligheid. De spot is namelijk omringd door veel bomen. Eenmaal in de lucht is het goed om te kijken naar de gele boeien, deze geven namelijk de zone aan waar gekite mag worden. Ook dien je rekening te houden met cursisten en windsurfers, we willen de sport immers voor iedereen leuk houden.

Kitesurfen bij Strand Horst doe je met de wind vanuit het noorden, noordwesten, noordoosten, westen of zuidwesten. Bij wind vanuit elke hoek uit het noorden in combinatie met thermiek zorgt er in veel gevallen voor dat de wind harder wordt dan voorspelt. Dit zorgt voor fantastische avond sessies die je kan afsluiten bij de Telstar Beach.

5. Wijk aan zee

Door naar Noord-Holland, hier treffen we namelijk Wijk aan zee. Met twee spots geschikt voor zowel beginners als gevorderde kiters is dit een populaire bestemming. Je kan kiten bij de bunker en bij de pier. Freeride, wave en foil kiten kan op beide spots, ga je freestylen? Dan is het eenvoudiger om te oefenen op vlak water en raden we aan om te kiezen voor een spot als; Workum, Mirns en Strand Horst.

Wijk aan zee beschikt over een breed strand waar je alle ruimte kan nemen die je nodig hebt voor het optuigen, launchen en landen van je kite. Eenmaal op het water krijg je te maken met de branding, eb en vloed en stroming die toeneemt zodra je verder van de Noorderpier vaart. Kiten doe je alleen in Zone 2. Surfers en zwemmers zijn namelijk aanwezig in Zone 1.

Kitesurfen bij Wijk aan zee doe je met de wind uit het noorden, noordwesten, westen of zuidwesten.

6. Noordwijk

Een van de bekendere kite spots in Nederland is Noordwijk. Met een uitgestrekt gebied om te kiten, strandtentjes met heerlijk eten en een fijne sfeer maakt het een populaire spot voor kiters uit de omgeving van Amersterdam, Leiden en Noordwijk zelf. De spot is ideaal voor gevorderde freeride, foil en wave kiters die dankzij de verschillende omstandigheden oneindig veel plezier zullen beleven.

Er zit wel een 'maar' aan de spot, en dat is het lidmaatschap. Om te kiten bij Noordwijk heb je namelijk een ledenpas nodig. Met deze pas wordt er een oogje in het zeil gehouden en worden de juiste diensten ingezet in het geval van een camaliteit. Het is gelukkig ook mogelijk om een dagpas te kopen bij Beach Break. Mocht je geen pas willen kopen kan je ook een stukje verder rijden richting Langevelderslag of Zandvoort.

Kitesurfen bij Noordwijk doe je bij wind uit het noorden, noord-westen, westen en zuid-westen.

7. Vrouwenpolder

Niet te missen in onze top 10 is Vrouwenpolder, gelegen aan de noordpunt van Walcherem vinden we dit juweeltje. Het diepe water strekt zich ver uit en is geschikt voor beginners, freeriders en freestylers. Je kan hier het beste het water op met vloed of springgetij. Daarnaast biedt het ruime strand meer dan genoeg ruimte om je kite op te bouwen, launchen en landen. Kijk goed vanaf het strand waar wel en niet gekite mag worden, dit is duidelijk aangegeven met de gele boei. Vanaf het strand gezien is dat rechts van de boei.

Kitesurfen bij Vrouwenpolder doe je met de wind uit het noorden, noord oosten of westen. Je zal ervaren dat dit het beste gaat op het moment dat het meer dan 17 knopen waait.

8. Schellinkhout

Nog even terug naar Noord-Holland, want zo'n drie kilometer ten zuidoosten van Hoorn vinden we Schellinkhout. Met ondiep water en veel ruimte het de ideale spot voor beginners en gevorderde freeriders en freestylers om hun technieken te verbeteren.

Nadat je je auto netjes op de parktplaats hebt gezet tuig je de kite op het gras op. Klaar om het water op te gaan? Doe dit dan tussen de twee stenen dijkjes. Let erop dat je je dichtbij een natuur- en zwemgebied bevindt. Twijfel je of je ergens wel of niet mag kiten? Zoek dan de spotbeheerder op, hij of zij kan je alles vertellen!

Kitesurfen bij Schellinkhout doe je met de wind uit het westen, zuidwesten, zuiden of zuidoosten. Ook zijn er een aantal mobiele kitescholen aanwezig waar je kitelessen kan volgen.

9. Texel en Vlieland

Helemaal in de top van Nederland vinden we de waddeneilanden Texel en Vlieland. Twee prachtige eilanden die bekend staan als fantastische kitesurfbestemmingen in Nederland. Met hun uitgestrekte stranden, adembenemende landschappen en perfecte windcondities bieden Texel en Vlieland een perfecte locatie voor alle kitesurfers.

Op Texel is het strand van Paal 17 een favoriete plek onder kitesurfers vanwege de constante wind. Je kunt hier genieten van kilometers aan ruimte om te varen en uitdagende golven die perfect zijn voor freeriders en waveriders.

Op Vlieland is het strand bij de Badweg. Hier kunnen freeride en waveride kitesurfers genieten van constante wind en perfecte golfomstandigheden!

10. Zandmotor

De Zandmotor bij Kijkduin is een populaire spot onder kitesurfers vanwege een ondiepe vlakwater spot aan zee. Het voordeel aan deze spot is dat de lagune ondiep is en in verbinding staat met de zee, waardoor de lagune groter en kleiner wordt door eb en vloed. Het nadeel van de lagune is dat het al snel druk is met veel kitesurfers, dus check van te voren goed of er nog voldoende ruimte is. Bij de Zandmotor is er voldoende parkeergelegenheid. Houdt er wel rekening mee dat je nog een stukje moet lopen van de parkeerplaats naar het strand.

Kitesurfen bij de Zandmotor doe je met de wind uit het noordwesten, westen, zuidwesten en noordoosten. 

Conclusie

Hierboven hebben wij jullie meegenomen door de top 10 beste kitesurf spots van Nederland. Of je nu op zoek bent naar vlak water voor freestyle en freeride, of juist naar golven water om te wave kiten, Nederland heeft voor elk wat wils!

Onze tip is om van te voren goed de kitespot te checken op drukte, want op een winderige dagen kunnen er wingsurfers en windsurfers aanwezig zijn. Check daarnaast ook de windsnelheid, windrichting en weersvoorspellingen, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Heb je alles gecheckt? Pak je kitespullen bij elkaar en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur op de beste kitesurfspots van Nederland!