Windsurf masten

Windsurf masten kopen - Telstar Surf

Ben jij opzoek naar een windsurf mast? Surfmasten zijn een belangrijk onderdeel van je windsurfuitrusting. De goede of verkeerde keuze van een windsurfmast kan een groot verschil maken in de prestaties van je windsurfzeil. Als Telstar Surf raden wij aan om per zeil de bij behorende windsurf mast aan te schaffen. Welke mast je nodig hebt kun je vinden onderaan je zeil of in onze specificatietabel bij het desbetreffende windsurf zeil. Soms zijn er goedkopere masten beschikbaar, deze hebben alleen iets minder performance als de duurdere masten.

Disciplines en surfmasten

Windsurfen kent veel disciplines, hierdoor is het kiezen van een mast nog moeilijker. Om hier meer verduidelijking over te krijgen zullen wij per discipline uitleggen welke mast geschikt is.

Freeride: Freeride windsurfen is een speelse manier van windsurfen. Freeriden is geen extreme vorm van windsurfen en vereist daarom ook geen super sterke mast. Sommige freeride zeilen vereisen een SDM mast en andere weer RDM. Voor verduidelijking hebben wij per zeil van 2019+ in de specificatietabel gezet welke mast er nodig is voor het specifieke zeil.

Freerace: Freerace is een combinatie van freeride en slalom windsurfen. Het freeracen is er voor de windsurfer die op leuke wijze keihard over het water wilt knallen. Omdat je veel snelheid wilt maken tijdens het racen is een groot zeil nodig. 7.2 en 7.7 m2 zijn de meest gebruikte maten en vereisen een SDM mast. De SDM mast is dikker aan de onderkant en smaller aan de bovenkant waardoor hij flexibel met het zeil buigt als er veel wind in komt. Voor de duidelijkheid staat er bij elk zeil van 2019 en ouder aangegeven in de specificatietabel of er een SDM of RDM mast gebruikt moet worden.

Slalom: Slalom is een agressieve manier van windsurfen. Nek aan nek racen in combinatie met hoge snelheden zijn geen rare dingen in de slalom wereld. Omdat er hard gevaren moet worden komen grote zeilen goed van toepassing. Deze windsurfzeilen zijn het beste te gebruiken met SDM masten omdat de SDM masten makkelijk meebuigen bij harde wind waardoor er maximale snelheden behaald kunnen worden. Om duidelijkheid te creëren staat er bij ieder zeil van 2019 en ouder aangegeven in de specificatietabel of er een SDM of RDM mast van toepassing komt bij het specifieke zeil.

Wave: Wave windsurfen doe je, zoals de naam al zegt, op de golven. Omdat golven breken op een bepaald punt kan het zo zijn dat jij eronder terecht komt met je set. Een mast is erg kwetsbaar op zo’n moment en kan daardoor snel breken. RDM masten zijn daarom geschikt voor het wave windsurfen. De RDM masten hebben een dikkere binnenwand waardoor ze minder makkelijk breken ten opzichte van de SDM masten.

Freestyle: Freestyle windsurfen is een leuke manier van windsurfen als je houdt van tricks maken. Omdat er veel harde klappen op het water gemaakt worden is de kans dat je mast als eerste het water aanraakt groot. Een harde klap kan een mast beschadigen of zelfs breken. Daarom is de RDM mast een perfecte mast voor het freestyle windsurfen. RDM masten hebben een dikkere wand die voor sterkte zorgen, hierdoor is de kans aannemelijk kleiner dat je mast beschadigd of breekt ten opzichte van het gebruik van een SDM mast.

 

Mast specificaties

Masten heb in allerlei soorten en maten, we hebben het net over SDM of RDM gehad maar er zijn nog meer dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een mast. Hierover zullen we je iets meer vertellen.

Carbonpercentage

Elke mast heeft een carbonpercentage. Dit betekend hoeveel procent carbon er in de mast zit. Hoe hoger de procenten hoe meer carbon er in de mast zit. Masten met veel carbon erin, denk aan 75+ procent carbon, worden veel gebruikt voor slalom en race. Dit komt doordat de masten makkelijk te controleren zijn, ze veel snelheid creëren en makkelijk in planee komen. De carbon masten zijn ook een stukje lichter, hierdoor voelen ze dynamischer aan wat erg kan helpen bij de handling van het zeil. Freeride, wave en freestyle windsurfers kunnen ook kiezen voor een mast met veel carbon er in maar de kans op een kapotte mast is wel aanzienlijk groter. Omdat carbon over zijn gehele lengte erg sterk is maar op één punt zwak kan er bij een harde klap op een golf of op het water voorkomen dat je mast een scheurtje krijgt.

Curve

Er zijn verschillende soorten curve masten, namelijk: Hard top, flex top en constant curve. Omdat elke mast zijn eigen bouwwijze heeft raden wij niet aan om een ander merk mast te gebruiken in een bepaald merk zeil omdat dit niet comfortabel vaart.

Om je nog beter op weg te helpen bij het kiezen van een windsurfmast hebben wij een speciale tip pagina gemaakt waarin wij je nog meer zullen uitleggen. Kijk voor meer informatie op masten wetenschap.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.