Windsurf gieken

Windsurf giek kopen - Telstar Surf

Windsurf gieken zijn onmisbaar wanneer je het water op wilt. Je houdt je tuigage niet alleen bij de windsurf giek vast, maar hier breng je tevens spanning mee op het zeil. In grote lijnen zijn er twee soorten windsurf gieken op de markt: gieken gemaakt van aluminium en carbon. Aluminium gieken zijn populairder onder de windsurfers die zo nu en dan op het water staan en vooral voor hun plezier varen. Carbon gieken zijn populairder onder de windsurfers die vaker op het water staan en alles uit hun windsurfgear willen halen. Maar wat zijn de verschillen?

Een aluminium of carbon giek kopen?

Of je het best een aluminium of carbon giek kan kopen, hangt voornamelijk af van je budget en het formaat zeil dat je ermee wilt gaan varen. Aluminium gieken zijn goedkoper en worden daarom voornamelijk gevaren door de recreatieve surfer. Het zijn behoorlijk lichte en vooral ook sterke gieken die te koop zijn binnen een prijsrange van €100-€300. Hoe kleiner het zeil, hoe minder groot het verschil is tussen een aluminium en carbon giek. Waarom?

Carbon gieken onderscheiden zich van aluminium gieken in met name de stijfheid van het materiaal. Een carbon giek heeft door het koolstofvezel materiaal waarvan de giek gemaakt is een grotere lengte stijfheid. Dit betekend dat wanneer je surft met een carbon giek, deze minder meegeeft. Het grote voordeel dat een carbon giek daardoor met zich mee brengt is een snellere reactie van het zeil op bewegingen, met name bij zeilen van >7.0m². Daarnaast voelt je tuigage wat meer solide aan, omdat er geen speling op de giek zit wanneer je bijvoorbeeld met harde wind surft.

Ondanks dat een carbon giek in zijn lengte erg sterk is, zijn deze gieken gevoelig voor puntbelasting. In dit opzicht zijn aluminium gieken zeker sterker. Daarnaast zijn carbon gieken voor veel surfers behoorlijk aan de prijs met prijzen die varieëren tussen €300-€1200. 

Bij een wat kleiner budget of wanneer je voornamelijk met kleine surfzeilen vaart dan voldoet een aluminium giek meer dan prima. Heb je wat meer te besteden of wil je echt álles uit je set halen? Dan kun je beter een carbon giek overwegen.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.