Windsurf gieken

Windsurf giek kopen

Windsurf gieken zijn onmisbaar wanneer je het water op wilt. Met je giek controleer je simeplgezegd je hele windsurfset. Je houdt je tuigage niet alleen vast bij de giek, maar hier breng je tevens spanning mee op het zeil.

Verschillende windsurfgieken

In grote lijnen zijn er twee soorten windsurf gieken op de markt: gieken gemaakt van aluminium en carbon. Aluminium gieken zijn populairder onder de windsurfers die zo nu en dan op het water staan en vooral voor hun plezier varen. Carbon gieken zijn populairder onder de windsurfers die vaker op het water staan en alles uit hun windsurfgear willen halen.

Aluminium giek

Of je het best een aluminium of carbon giek kan kopen, hangt voornamelijk af van je budget en het formaat zeil dat je ermee wilt gaan varen. Aluminium gieken zijn voordeliger en worden daarom voornamelijk gevaren door de recreatieve surfer. Het zijn behoorlijk lichte en vooral ook sterke gieken en zijn te koop binnen een prijsrange van €100 - €300. Hoe kleiner het zeil, hoe minder groot het verschil is tussen een aluminium en carbon giek. Bij kleinere zeilen in het verschil in stijfheid minder voelbaar dan bij grotere zeilen.

De eigenschappen op een rijtje:

  • Lichte en sterke giek
  • In erg veel types verkrijgbaar
  • Voordeligste optie
  • Ideaal voor de recreatieve surfer

Carbon giek

Carbon gieken onderscheiden zich van aluminium gieken in met name de stijfheid van het materiaal. Een carbon giek heeft door het koolstofvezel materiaal waarvan de giek gemaakt is een grotere lengte stijfheid. Dit betekend dat wanneer je surft met een carbon giek, deze minder meegeeft. Het grote voordeel dat een carbon giek daardoor met zich mee brengt is een snellere reactie van het zeil op bewegingen. Dit merk je met name bij zeilen van >7.0m². Daarnaast voelt je tuigage directer aan, omdat er geen speling op de giek zit wanneer je bijvoorbeeld met harde wind surft.

Ondanks dat een carbon giek in zijn lengte erg sterk is, zijn deze gieken gevoelig voor puntbelasting. In dit opzicht zijn aluminium gieken over het algemeen zeker sterker. Daarnaast zijn carbon gieken al snel behoorlijk duur met prijzen die varieëren tussen €300-€1200.

De eigenschappen op een rijtje:

  • Enorme lengte stijfheid
  • Kwetsbaarder dan een aluminium giek
  • Ideaal surfer die alles uit zijn gear wilt halen

Welke windsurf giek moet ik kiezen?

Wanneer je voornamelijk met grote zeilen vaart of los daarvan alles uit je gear wilt halen, dan is een carbon giek zeker het overwegen waard. Het verschil tussen een aluminium en carbon giek in stijfheid is direct merkbaar. Bij een wat kleiner budget of wanneer je voornamelijk met kleine surfzeilen vaart dan voldoet een aluminium giek ook meer dan prima. Zeker de aluminium gieken van tegenwoordig zijn erg stijf.

Verschil in prijs

Windsurf gieken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasses. In de regel kun je ervan uitgaan dat een duurder giek een stijfere giek met een duurdere kop die de giek nog beter op zijn plaats houdt. Daarnaast zijn de wat duurdere gieken vaak dunner, zonder in te leveren op stijfheid. Dit zorgt voor minder verkramping tijdens het varen.

MEER WETEN?

Heb je nog een vraag, twijfel je nog ergens over of kunnen we je helpen bij het kiezen van het juiste windsurf giek? Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Daar zijn we voor!

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.