Windsurf zeilen

Windsurfen zeil kopen

Een windsurfzeil bestaat uit zeildoeken en monofilm. Deze twee materialen worden aan elkaar gelijmd en genaaid. De wave en freestyle zeilen krijgen vaak een kevlar verbindingsconstructie omdat deze zeilen meer te verduren krijgen. Er wordt daarbij ook X-Ply gebruikt, dit materiaal zorgt ervoor dat het windsurf zeil extra stevigheid krijgt. Om het surfzeil te ondersteunen worden er zeil latten toegevoegd over de breedte van het zeil. Grotere windsurfzeilen hebben daarom meer latten nodig als de kleinere zeilen. Naast het ondersteunen van het windsurfzeil zorgen latten ook voor stabiliteit tijdens het windsurfen.

Om het juiste windsurfzeil te kiezen moet je op een aantal factoren letten, welke dat zijn leggen wij je hieronder uit.

Lichaamsgewicht

Welk lichaamsgewicht je hebt speelt een grote rol bij het kiezen van het juiste windsurfzeil. Als je zwaar bent heb je een groter zeil nodig dan iemand die licht is. Dit betekend niet dat je bij windkracht 10 een groot zeil moet hebben of bij geen wind een klein zeil.

Ervaring

Als ervaren windsurfer kan je een ander zeil gebruiken dan een beginnende windsurfer. Elke discipline heeft zo zijn eigen beginners en gevorderde windsurfzeilen die een bepaalde constructie hebben waardoor ze aangepast zijn voor het gebruikersniveau.

Discipline

De discipline die je vaart heeft het meeste invloed op de keuze van een windsurfzeil. Wave en freestyle zeilen zijn een stuk kleiner en hebben een sterkere constructie dan de slalom en race zeilen. Elke discipline en elk merk heeft zo zijn unieke eigenschappen waardoor er keuze in overvloed is. Over de zeil keuze bij de discipline die jij vaart leggen we zo meer uit.

Het weer

Bij harde wind is het niet aan te raden om met een groot zeil te varen of met lichte wind een klein zeil. Een groot zeil vangt meer wind als een kleiner zeil doordat het een groter zeil oppervlak heeft. Als je met harde wind een groot zeil gebruikt wordt het besturen van je windsurfzeil soms onmogelijk. Om dit te voorkomen is het handig om bij harde wind een kleiner zeil te pakken en bij lichte wind een groter zeil zodat je de juiste balans hebt tussen de wind die in je zeil komt en controle.

Soorten windsurfzeilen

Er zijn heel veel keuze mogelijkheden als het gaat om windsurfzeilen. Dit komt voor een groot deel door de vele soorten windsurfzeilen die er zijn. Over de zeil keuze per discipline leggen wij je hieronder meer uit.

Complete tuigages

De complete windsurftuigages zijn niet specifiek gericht op een discipline en zijn vooral bedoeld voor de beginnende of herintredende windsurfers. Deze zeilen sets zijn compleet met zeil, mast, giek en optrek koord waardoor je niet zelf je windsurf zeil hoeft samen te stellen. Deze sets zijn er in allerlei verschillende maten en soorten te koop waardoor er voor iedereen keus is!

Wavezeilen

De wave windsurfzeilen zijn speciaal gericht op de windsurfers die op de zee varen. Het wave windsurfen is erg speels en variërend omdat elke golf ander is. Deze windsurfzeilen zijn extra stevig gemaakt omdat er golven op je zeil inbeuken en je harde klappen op het water maakt. Bij geen extra versteviging is er de kans dat je zeil meteen kapot gaat bij het windsurfen op zee.

Freestylezeilen

De freestyle windsurfzeilen zijn gemaakt voor freestyle windsurfers. Als je iemand bent die er van houdt om tricks te maken en niet snel opgeeft, dan is freestyle windsurfen geschikt voor jou! Deze freestyle windsurfzeilen zijn extra verstevigd omdat er veel harde klappen met het zeil op het water gemaakt worden om de perfecte tricks te kunnen maken.

Freeridezeilen

Freeride windsurfen is de meest bekende vorm van windsurfen omdat het heel algemeen is. Deze windsurfzeilen zijn speciaal gemaakt voor de windsurfers die heen en weer willen knallen over het water voor hun plezier. Deze freeride zeilen kunnen ook gebruikt worden voor de windsurfers die net begonnen zijn met windsurfen maar weten dat ze snel progressie zullen boeken.

Freeracezeilen

Freerace zeilen is er voor windsurfers die keihard over het water willen knallen maar comfort een erg belangrijke factor vinden bij het zoeken van een windsurfzeil. De freerace zeilen zorgen ervoor dat je snel in planee gaat en gijpen leuker wordt. Ook hebben de freerace windsurfzeilen veel stabiliteit. Dit komt doordat er vaak meer dan 5 latten in het zeil zitten die stabiliteit creëren. De meest bekende maten van de freerace zeilen zijn de 7.2 en 7.7 m2. Deze zeilen kunnen in veel omstandigheden gebruikt worden door hun grote windrange.

Slalomzeilen

Slalom windsurfen is een extreme vorm van wedstrijd windsurfen. Het gaat allemaal om wie er als eerste over de finish lijn heen gaat na het afleggen van een bepaald parkoers. Dit kan spannende nek aan nek wedstrijden opleveren waar de adrenaline je naar de oren stijgt! De slalom zeilen gaan extreem snel in planee waardoor je een goede start kan maken. Ook zijn de slalom windsurfzeilen goed te controleren waardoor er in hoge snelheden gefocust kan worden op het behalen van de finish lijn. Deze zeilen zijn erg populair onder de PWA windsurfers die in hevige omstandigheden vechten om de wereldtitel!

Foilzeilen

Foil windsurfzeilen zijn geoptimaliseerde zeilen voor het foil windsurfen. De foil windsurfzeilen zijn gemaakt van lichte materialen waardoor je gemakkelijk uit het water wordt gelift. De foil zeilen hebben vaak veel latten in het zeil die zorgen voor een enorme stabiliteit tijdens het foilen. Het foilen is een hype omdat je met weinig wind als kan knallen op het water met een klein zeil en compact board waardoor je vrijwel altijd op het water kan staan.

Kinderzeilen

Kinder windsurfzeilen zijn gemaakt voor de kinderen die al op jonge leeftijd het water op willen zoeken. Vroeger waren de windsurfzeilen zwaar en moeilijk uit het water te halen voor veel kinderen. Tegenwoordig is dat niet meer zo door het gebruik van veel monofilm en weinig stof in de kinder windsurfzeilen. De kinder zeilen zijn aanzienlijk kleiner om de beginselen van het windsurfen goed onder de knie te krijgen. Vaak zitten er geen of maximaal 2 latten in het windsurfzeil. Dit komt omdat de zeilen uit zichzelf al erg stabiel en stevig zijn waardoor ze geen tot weinig ondersteuning hoeven van de latten. De kinderzeilen zijn verkrijgbaar vanaf 1.0 m2 tot 4.0 m2. Dit zorgt ervoor dat er voor ieder kind een ruimschootse keuze is in maten, kleur en merk.

Occasionzeilen

De occasion windsurfzeilen zijn tweedehands zeilen die gecontroleerd zijn door Telstar Surf. Omdat je op zo veel verschillende zaken moet letten bij het aanschaffen van je windsurf zeil  kan het zijn dat je het niet altijd zeker weet of je het windsurfzeil wilt kopen. Er is niets lekkerder dan even te testen wat je koopt. Daarom, als je niet zeker bent van je aankoop van een tweedehands windsurfzeil kun je deze testen op strand Horst. Hier zitten wel voorwaarden aan verbonden, die leggen wij je hieronder uit.

  • Het testen is afgestemd met een van de medewerkers in de winkel
  • Het windsurfzeil mag niet meer dan een keer getest worden (test varen)
  • Als er beschadigingen op het windsurfzeil zitten na het testen krijgt de koper niet het volledige aankoop bedrag terug

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.