Longboards

Longboards

Longboard kopen 

Longboards zijn sinds een tijdje niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Kinderen, jongeren en surfers cruisen op een longboard over de straat, door de stad en over de boulevard. Ze zijn dan ook ideaal om je surf skills mee op te krikken op de dagen met weinig golven of weinig wind! Longboarden wordt gezien als een hobby, een sport, een vervoersmiddel en een leefstijl.

Waar op letten bij het kopen van een longboard?

Je stelt jezelf misschien de vraag: welk longboard is geschikt voor mij? Bij het aanschaffen van een longboard zijn er verschillende zaken waar je op kan letten. Bedenk je bijvoorbeeld waar je hem voor wil gaan gebruiken. Wil je lange afstanden gaan longboarden of doe jij liever aan slalom, pool en park rijden, downhillen of zoek jij gewoon een praktisch vervoermiddel? Daarnaast zijn er nog verschillende eigenschappen van een longboard waar je op kan letten, deze staan hieronder omschreven.

Eigenschappen van een longboard

Niet elk longboard is hetzelfde. Ieder longboard heeft zo zijn eigen eigenschappen. Per gebruiksdoeleinde verschilt het wat jij nodig hebt. Hieronder leggen wij uit waar je allemaal op kan letten bij het aanschaffen van een longboard.

De shape van een longboard

Er bestaan een aantal vormen die veel voor longboards gehanteerd worden. Wanneer duidelijk is wat je met je longboard gaat doen, kan je een vorm kiezen. Sommige shapes zijn erg specifiek, wij raden je dan ook aan als eerste board voor een allround shape te gaan. Hieronder staan de veel gebruikte longboard shapes op een rijtje:

Pintail Longboard

Een Pintail Longboard is ideaal om een stuk mee te skaten voor de fun of voor wat langere afstanden. Deze boards worden vaak voor cruising, carving en slalom gebruikt. Een Pintail Longboard is dan ook vaak wat aan de lange kant.

Downhill Longboard

Wanneer je met je longboard wil gaan downhillen is een downhill longboard ideaal. Daarnaast zijn deze zeer geschikt als je langere afstanden wil rijden. Het deck van een downhill longboard ligt lager dan de trucks waarop het deck rust. Hierdoor blijft het longboard stabiel bij hoge snelheden.

Citycruiser/Pooldeck Longboard

Citycruisers of Pooldeck longboards zijn ideaal als je graag een stuk door de straten gaat skaten of je jezelf wil uitleven in het skatepark of in de pool. Dit type longboard is door zijn kortere formaat lekker wendbaar en gemakkelijk mee te nemen dus ideaal als vervoersmiddel.

Longboard deck

Longboards worden uitgevoerd met verschillende decks, denk hierbij aan Concave, Convex, Camber en Flex. Daarnaast verschilt ook het materiaal waaruit het deck gemaakt wordt. Hieronder leggen wij de verschillende uitvoeringen van longboard decks uit.

Concave vs. Convex

Concave is een buiging van het deck in de breedte. Doordat de zijkanten iets hoger zijn dan het midden van het board blijf je beter staan en kun je beter voelen hoe/waar je precies op je het longboard deck staat. Concave zorgt er tevens voor dat een plankje wat stijver is. Het tegenovergestelde van concave is convex.

Camber

Camber is een buiging van het deck in de lengte. Hierdoor is het midden van de plank hoger dan aan de nose en tail. Camber maakt een longboard ook sterker en de rebound (het terugflexen van je deck) energieker.

Flex

Flex is het doorbuigen van je deck bij belasting. Het voornaamste effect is dat de geometrie van de trucks veranderd als je longboard flext en je zo scherper of met minder moeite kunt sturen. Bovendien kan de kracht van de rebound gebruikt worden om te carven of te pompen. Voor de meeste beginners is een longboard met veel flex niet fijn omdat het iets zenuwachtiger aanvoelt dan een stijf deck.

Materiaal 

Bijna alle long-boards zijn opgebouwd uit hout, al dan niet versterkt met andere materialen. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld decks van bamboe of kunststof. Het hout dat wordt gebruikt door de grote merken in de longboard industrie is 'maple'. Dit is veel sterker dan haar betaalbare alternatief 'russisch berken'. Daarnaast maakt men vaak gebruik van glasvezel om aan sterkte en torsiestijfheid te winnen.

De setup van je longboard

Mocht je ervoor kiezen om je longboard niet als een kant en klaar model te kopen maar hem zelf in elkaar te zetten is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je welke onderdelen je allemaal nodig hebt voor het in elkaar zetten van een longboard.

Trucks 

Hoe smaller de trucks, hoe kleiner je draaicirkel en hoe wendbaarder je dus bent. Longboard trucks zijn meestal 180 millimeter. Bredere trucks zijn mogelijk, maar dan moet je al een beetje gevorderd zijn. Deze sturen aanzienlijk lastiger.

Bushings en Kingpin

De kingpin is de grote bout die door je truck heen loopt. Als je die strakker aandraait beweegt je truck minder soepel. Met een compleet losse truck loop je het risico om heel hard onderuit te gaan. Een te strakke truck zorgt ervoor dat je geen bocht kan maken.
De bushings zitten om de kingpin en zijn een beetje zacht. Bushings zorgen ervoor dat je truck soepel beweegt als je stuurt. Hardere bushings maken je truck iets stugger.

Lagers

Bij sommige lagers kan je de kogeltjes zien zitten, dan komt er snel vuil tussen. Bij andere kan je de "schildjes" die de balletjes beschermen er af halen en dat is gemakkelijker om schoon te maken. Er is verder weinig noemenswaardig verschil qua design of techniek tussen de verschillende betaalbare lagers. Je longboard lagers gaan overigens snel in kwaliteit achteruit wanneer je bij regenachtig weer gaat rijden. De natte lagers trekken zand aan wat er tussen gaat zitten.

Spacers

In elk wiel zitten twee lagers. Daartussen zit een metalen buisje, die noemen we spacers. Ze zorgen ervoor dat je lagers niet uit positie raken.

Speedrings

Speedrings zitten vaak bij je trucks inbegrepen. Het zijn kleine ringetjes. Je doet eerst zo'n ringetje om je as, dan je wiel, dan weer een ringetje en dan draai je het moertje erop. Hierdoor is er minder wrijving tussen je wiel die ronddraait en de moer op de as van je truck die stilstaat. Dat verminderd het verlies van snelheid, vandaar de naam speedring.

Longboard wielen

Bij de wielen van je longboard zijn de volgende twee dingen belangrijk; diameter en hardheid. Hieronder leggen wij uit waar je op kan letten bij het aanschaffen van longboard wielen.

Diameter longboard wielen

De diameter geeft aan hoe groot de wielen zijn. Klassieke skateboards hebben kleine wieltjes en downhill boards hebben weer grote wielen. Grote wielen rollen langer door maar komen iets langzamer op gang. Over het algemeen wil je voor cruisen lekkere grote wielen. Zoek wel goed uit welke maat wielen er maximaal onder je longboard past (zie wheelbite).

Hardheid longboard wielen

Zachtere longboard wielen zorgen voor meer comfort maar ook voor meer weerstand op het wegdek, hierdoor zal je wat minder snel gaan. Hele zachte wielen (75a) heffen trillingen op en hebben veel grip, maar voelen aan als kauwgom. Hele harde wielen (90a) geven geen comfort, je trilt als een malle, maar je gaat wel lekker snel. Een nadeel van harde wielen is dat je weinig grip hebt, waardoor je snel uitbreekt. Dit kan ook als voordeel werken, veel mensen hebben een setje "slide wielen" die ze gebruiken als ze willen sliden, deze wielen zijn bikkelhard. Een goede middenweg ligt tussen een hardheid van 78A en de 85A. Dan kan je prima longboarden op hele gladde oppervlakken, maar ook op klinkers.

Let op wheelbite longboarden

Let op dat je wielen wel onder je longboard passen! Te grote wielen geven je "wheelbite". Dan komen ze bij het sturen tegen de onderkant van je board en sta je stil. Met een riser, een plaatje tussen je truck en je board, vergroot je de ruimte voor je wielen. Of je kiest voor bredere trucks, zodat je wielen verder uitsteken.

13 producten

Van hoog naar laag sorteren
 1. 110555_1.jpg
  Globe G1 Orbit 8.0
  Speciale prijs € 88,00 Normale prijs € 110,00
 2. 110573_1.jpg
  Globe Byron Bay
  € 176,00 Normale prijs € 220,00
 3. 110574_1.jpg
  Globe Pinner Classic
  € 160,00 Normale prijs € 200,00
 4. 110576_1.jpg
  Globe Blazer XL
  € 156,00 Normale prijs € 195,00
 5. 110577_1.jpg
  Globe Pintail 37
  € 160,00 Normale prijs € 200,00
 6. 110579_1.jpg
  Globe Prowler Classic
  € 160,00 Normale prijs € 200,00
 7. 110584_1.jpg
  Globe Big Blazer
  Speciale prijs € 144,00 Normale prijs € 180,00
 8. 108374_1.jpg
  Brunotti Hillside
  Speciale prijs € 151,99 Normale prijs € 189,99
 9. 5400110115_1.jpg
  Globe The All-Time
  € 144,00 Normale prijs € 180,00
 10. 5400110149_1.jpg
  Globe Spearpoint
  € 160,00 Normale prijs € 200,00
 11. 5400110151_1.jpg
  Globe Pintail 34
  € 156,00 Normale prijs € 195,00
 12. 5400110133_1.jpg
  Enuff Solitary 38"
  € 69,95 Normale prijs € 119,95
 13. 5400110124_1.jpg
  Enuff Vexo 34"
  € 69,95 Normale prijs € 99,95
per pagina

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.