Longboards

20 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. G1 Lineform 8.0
  Globe G1 Lineform 8.0
  € 89,95
  Globe
 2. G0 Fubar 8.25FU
  Globe G0 Fubar 8.25FU
  € 74,95
  Globe
 3. G0 Fubar 8.0FU
  Globe G0 Fubar 8.0FU
  € 74,95
  Globe
 4. Ocean
  Aztron Ocean
  € 139,99
  Aztron
 5. 5400110133_1.jpg
  RAM Longboards Solitary 38"
  € 119,95
  RAM Longboards
 6. 5400110132_1.jpg
  RAM Longboards Torque
  € 69,95
  RAM Longboards
 7. 5400110131_1.jpg
  RAM Longboards Torque
  € 69,95
  RAM Longboards
 8. 5400110130_1.jpg
  RAM Longboards Signo
  € 79,95
  RAM Longboards
 9. 5400110129_1.jpg
  RAM Longboards Signo
  € 79,95
  RAM Longboards
 10. 5400110128_1.jpg
  RAM Longboards Ligat
  € 89,95
  RAM Longboards
 11. 5400110127_1.jpg
  RAM Longboards Ligat
  € 89,95
  RAM Longboards
 12. 5400110125_1.jpg
  RAM Longboards Vexo 34"
  € 99,95
  RAM Longboards
 13. 5400110124_1.jpg
  RAM Longboards Vexo 34"
  € 99,95
  RAM Longboards
 14. 5400110122_1.jpg
  RAM Longboards Solitary 38"
  € 119,95
  RAM Longboards
 15. 5400110121_1.jpg
  Globe Zuma
  € 189,95
  Globe
 16. 5400110117_1.jpg
  Globe Blazer XL
  € 169,95
  Globe
 17. 5400110112_1.jpg
  Globe Big Blazer
  € 169,95
  Globe
 18. 5400110110_1.jpg
  Globe Blazer
  € 149,95
  Globe
 19. The All-Time
  Globe The All-Time
  € 149,95
  Globe
 20. 5400110089_1.jpg
  Globe Prowler Classic 38"
  € 169,95
  Globe

20 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

LONGBOARD KOPEN

Longboards zijn sinds een tijdje niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Kinderen, jongeren, surfers of geen surfers cruisen op dit lange skateboard over de straat, door de stad en over de boulevard. Longboarden is een hobby, een sport, een vervoersmiddel, een leefstijl. De mini longboards stop je makkelijk in je rugzak.   

WAAR LET JE OP BIJ HET KOPEN VAN EEN LONGBOARD?

Het is belangrijk je doel te bepalen. Wat wil je met een longboard doen? Voorbeelden zijn: lange afstanden afleggen, slalom, pool en park rijden, vervoersmiddel en downhill. 

SHAPE

Er bestaan een aantal vormen die veel voor longboards gehanteerd worden. Wanneer duidelijk is wat je met je long board gaat doen, kan je een vorm kiezen. Sommige shapes zijn erg specifiek, wij raden je dan ook aan als eerste board voor een allround shape te gaan. Hieronder staan de veel gebruikte longboard shapes op een rijtje: 

PINTAIL LONGBOARD

Om een stukje meete skaten voor de fun, of voor afstanden. Het pintail longboard is vaak best lang. 

DOWNHILL LONGBOARD

Voor het downhillen, of lange afstanden. "Dropped" heeft te maken met de manier waarop de trucks vast zijn gemaakt, het deck van downhill longboard ligt lager dan de trucks waarop het deck rust. Je longboard blijft stabiel bij hoge snelheid. 

CITYCRUISER/POOLDECK

Voor in het skatepark, in de pool, of gewoon om stukjes mee te skaten voor de fun. Het deck heeft vaak een tail, is wendbaar door zn kortere formaat. Door het formaat ook makkelijk mee te nemen in het OV en dus handig als vervoermiddel in de grote stad. 

Er bestaan veel modellen en varianten op de bovengenoemde longboard decks. Er zijn veel soorten decks gemaakt dus het bestaat allemaal. Pintails met een kicktail in plaats van een toelopende vorm zijn in trek. Dit soort decks hebben het voordeel van een groot board (ruimte om te spelen, rustig rijden, comfortabel) maar dan met kicktail, zodat je meer kan proberen. ook zijn er speciale decks om te slalommen, of om op te zitten en downhill te gaan. Dit is allemaal nog niet boeiend als je voor 't eerst een board aanschaft, dus daar gaan we je niet mee vermoeien. 

CONCAVE 

Concave is een buiging van het deck in de breedte. Doordat de zijkanten iets hoger zijn dan het midden van de plank blijf je beter staan en kun je beter voelen hoe/waar je precies op je het longboard deck staat. Concave zorgt er tevens voor dat een plankje wat stijver is. Het tegenovergestelde van concave is convex. 

CAMBER 

Camber is een buiging van het deck in de lengte. hierdoor is het midden van de plank hoger dan aan de nose en tail. Camber maakt een longboard ook sterker, en de rebound (zie hieronder) energieker. 

FLEX 

Flex is het doorbuigen van je deck bij belasting. Het voornaamste effect is dat de geometrie van de trucks veranderd als je longboard flext en je zo scherper of met minder moeite kunt sturen. Bovendien kan de kracht van de rebound (het terugflexen van je deck) gebruikt worden om te carven of te pompen. Voor de meeste beginners is een longboard met veel flex niet fijn omdat het ietwat zenuwachtiger aanvoelt dan een stijf deck. 

MATERIAAL 

Bijna alle long-boards zijn opgebouwd uit hout, al dan niet versterkt met andere materialen. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld decks van bamboe of kunststof. Elk materiaal heeft typische eigenschappen die soms in de rij-ervaring van een board terug te vinden zijn. Het hout dat wordt gebruikt door de grote merken in de longboard industrie is 'maple'. Dit is veel sterker dan haar betaalbare alternatief 'russisch berken'. Daarnaast maakt men vaak gebruik van glasvezel om aan sterkte en torsiestijfheid te winnen. 

KICKTAIL

Een kicktail in een longboard is een lichtelijk opwaarts gebogen tail zoals we die ook bij het skateboarden vinden. Het verschil tussen een platte tail en een kicktail is dat een kicktail zich meer leent voor serieus gebruik zoals ollies en parkskaten. 

DE SETUP

Er bestaan heel veel trucks, echt heel veel. Maar uiteindelijk komt het op het volgende neer: 

Breedte

Hoe smaller de trucks, hoe kleiner je draaicirkel, hoe wendbaarder dus. De stand van je kingpin is ook van grote invloed. Een verticale kingpin is voor een longboard niet ideaal, omdat dan de draaicircel erg groot is. je kunt om dit te verhelpen door je trucks schuiner zetten dmv 'angled risers'.
Longboard trucks zijn meestal 180 milimeter. Bredere trucks is mogelijk, maar dan moet je al een beetje gevorderd zijn. Deze sturen aanzienlijk lastiger

Bushings en kingpin

De kingpin is de grote bout die door je truck heen loopt. Als je die strakker aan draait beweegt je truck minder soepel. Met een compleet losse truck loop je het risico om heel hard onderuit te gaan... een te strakke truck zorgt ervooor dat je geen bocht kan maken. 

De bushings zitten om de kingpin en zijn een beetje zacht. Bushings zorgen ervoor dat je truck soepel beweegt als je stuurt. Door zachtere bushings te gebruiken kan je je longboard makkelijker sturen. Hardere bushings maken je truck iets stugger. Als je al aan je kingpin hebt zitten draaien, maar je er zo niet echt uit komt, kan je andere bushings in je trucks doen. Dit is alweer een beetje geavanceerd voor iemand die pas net een longboard heeft... dus hier hoef je pas later rekening mee te houden. 'see art wheelbite'

Longboard wielen 

Bij de wielen van je longboard zijn twee dingen belangrijk; diameter en hardheid. 

Diameter

Oftewel, hoe groot je wielen zijn. "gewone" skateboards hebben kleine wieltjes, mensen die alleen downhillen hebben extreem grote wielen. Hiertussen zit een heleboel. Grote wielen rollen langer door maar komen iets langzamer op gang. Over het algemeen wil je voor cruisen lekkere grote wielen. Zoek wel goed uit welke maat wielen maximaal onder je longboard past. 

Durometer

Hoe hard wil je je wielen hebben? Hoe zachter hoe meer comfort, maar hoe langzamer je gaat. Hele zachte wielen (75a) heffen trillingen op en hebben veel grip, maar voelen aan als kauwgom. Hele harde wielen (90a) geven geen comfort, je trilt als een malle.. maar je gaat wel lekker snel. Een nadeel van harde wielen is dat je weinig grip hebt, waardoor je snel uitbreekt. Dit kan ook als voordeel werken, veel mensen hebben een setje "slide wielen" die ze gebruiken als ze willen sliden, deze wielen zijn bikkelhard. 
Een goede tussenweg zit tussen 78A en de 85A gaan. Dan kan je prima longboarden op hele gladde oppervlakken, maar ook op klinkers.

LET OP, WHEELBITE 

Let op dat je wielen wel onder je longboard passen, te groten wielen geven je "wheelbite". Dan komen ze bij het sturen tegen de onderkant van je board en sta je stil. Pijnlijk. Met een riser, een plaatjes tussen je truck en je board, vergroot je de ruimte voor je wielen. Of je kiest voor bredere trucks, zodat je wielen verder uitsteken.

Lagers 

Het is heel persoonlijk...  Ze moeten rollen en niet snel stuk gaan. Besteed hier niet al te veel aandacht aan. 
Op de lagers staat een ABEC norm. Sommigen doen hier ingewikkeld over, terwijl het vaak niets zegt. Het zegt in ieder geval niets over de kwaliteit. 
Bij sommige lagers kan je de kogeltjes zien zitten.. dan komt er snel vuil tussen. Bij andere kan je de "schildjes" die de balletjes beschermen er af halen.. dat is makkelijker schoonmaken. Voor ieder wat wils.. er is weinig noemenswaardig verschil qua design of techniek tussen de verschillende betaalbare lagers. 
Je lagers gaan overigens snel in kwaliteit achteruit wanneer je je longboard bij regenachtig weer gebruikt. De natte lagers trekken zand aan, wat ertussen gaat zitten. 

Spacers 

In elk wiel zitten twee lagers. Daartussen zit een metalen buisje, die noemen we spacers. Ze zorgen ervoor dat je lagers niet uit positie komen. Niet boeiend verder, wel noodzakelijk. 

Speedrings 

Zitten vaak bij je trucks inbegrepen. Het zijn kleine ringetjes. Je doet eerst zo'n ringetje om je as, dan je wiel, dan weer een ringetje en dan draai je het moertje erop. Hierdoor is er minder wrijving tussen je wiel die ronddraait en de moer op de as van je truck die stilstaat. Dat scheelt verlies van snelheid, vandaar de naam speedring. 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.