Kite trapezes

Kitesurf trapeze kopen

Ben jij op zoek naar een kite trapeze? Bij ons heb je keuze uit een ruim assortiment heren en dames kite trapezes van topmerken als Mystic, ION, Duotone, Prolimit, Brunotti en meer. Een kite trapeze onderscheid zich van een windsurf trapeze doordat er een lijn over de rug van de trapeze loopt. Aan deze lijn dien je de safety leash van je kite te bevestigen. Veel windsurf trapezes hebben deze optie niet. Om voor de juiste trapeze te kiezen, leggen we hieronder verder uit wat de verschillen zijn.

Kite heuptrapeze

De eerste stap is om te bepalen of je een heup- of zittrapeze wilt. 90% van de kitesurfers kiest tegenwoordig voor een heuptrapeze. Dit type kitetrapeze gaat om je middel en steunt daarmee op je heupen. Het voordeel van een heuptrapeze is dat deze goede ondersteuning en veel bewegingsvrijheid biedt. De haak bij een kite trapeze zit wat hoger dan bij een zit trapeze. Het grootste nadeel van een kite trapeze is dat deze nog wel eens omhoog wilt kruipen. Zeker beginnende kitesurfers hebben hier vaak last van omdat zij de kite nog relatief veel boven hen hebben hangen.

Stijfheid van de trapeze

In grote lijnen kun je onderscheid maken tussen twee soorten heuptrapeze's. De ene soort biedt zeer veel backsupport en zit muurvast om je middel. Kitesurfers die vette tricks uitvoeren en hoog willen springen waarderen de stijfheid van deze kite trapeze's. Indien je meer een pure-freestyle kitesurfer bent, kan je voor het andere type kiezen. Deze kite trapeze's bieden minder support, maar zorgen voor meer bewegingsvrijheid voor het maken van alle moves. 

Kite zittrapeze

Een zittrapeze draag je lager dan een heuptrapeze. Dit type trapeze kun je direct herkennen door de bandern die onderlangs lopen. Deze beperken enigszins de bewegingsvrijheid, maar zorgen ervoor dat de trapeze beter op zijn plek blijft. Ook wordt je meer vanuit onder uit het water getrokken. Door beginnende kiters wordt dit vaak als prettig ervaren. De reden om voor een kite zittrapeze te kiezen is bij bijvoorbeeld eventuele rugklachten of wanneer je het vervelend vind dat je heuptrapeze omhoog kruipt.

Belangrijk bij het kopen van een kite harnas

De belangrijkste criteria bij het kiezen van het juiste kite harnas is of de trapeze comfortabel aanvoelt. Het is van belang dat je goed in het harnas gaat hangen (net zoals tijdens het kiten) en goed let op eventuele drukpunten. Als je nu al een drukpunt voelt, zal dit tijdens het kiten alleen maar toenemen. Belangrijk is dus dat druk van de trapeze op je lichaam gelijkmatig is verdeeld. En je het idee hebt dat je met de kite trapeze uren het water op kan.

Verder is het goed om op het volgende te letten:

  • Heeft de kite harnas zachte neopreen randen voor extra comfort? Duurdere trapezes zijn hier vaak mee voorzien.
  • Heeft de kite trapeze een goede barpad om de haak van de kitetrapeze op de juiste plek te houden? Voel of de trapeze niet gemakkelijk omhoog kruipt en de haak goed op zijn plekt blijft. Een bredere barpad zal dit bevorderen.
  • Kan ik de kite trapeze gemakkelijk aantrekken? 
  • Beschikt de trapeze over een goede knife-pocket? Dit is een scherp mesje om in nood je kitelijnen door te snijden mocht dat nodig zijn.

Een kitesurf trapeze is een zeer belangrijk onderdeel van je kitesurfset. De prijs van een kitetrapeze is natuurlijk belangrijk, maar laat je hier niet teveel door leiden. Wanneer de trapeze niet goed aansluit, mis je het comfort tijdens het kite en de controle over je kitesurfset. 

MEER WETEN?

Heb je nog een vraag, twijfel je nog ergens over of kunnen we je helpen bij het kiezen van de juiste kite trapeze? Neem gerust contact met ons op voor al je vragen. Daar zijn we voor!

 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.