Wingsurf

Wingsurf materiaal kopen

De ontwikkelingen en trends in wingsurfen gaan supersnel! Sinds de hydrofoil op de markt is gekomen is het Wingsurfen ontstaan en op dit moment een echte trend geworden. Ben jij op zoek naar een wing of wil jij meer weten over het wingsurfen? Lees dan hieronder verder! 

Wat is wingsurfen?

Wingsurfen is een nieuwe vorm van windsurfen, kitesurfen en foilen. Met een wing, een opblaasbaar zeil/vlieger, sta je op een surfboard. Het surfboard gaat boven het water zweven door een vleugelconstructie onder het board bevestigd, genaamd de hydrofoil. Voordat je van start gaat met wingfoilen is het erg belangrijk om een goede balans te hebben en een goed gevoel voor de wind is altijd mooi meegenomen!

Het grootste voordeel aan wingsurfen is dat het weinig ruimte in beslag neemt. Ideaal dus om mee te nemen tijdens een weekendje weg of op vakantie! Het enige wat nodig hebt is een wing, board en foil. Zodra het ook maar een beetje waait pomp je de wing op, stap je op het water en voor je het weet zweef je letterlijk boven het water. 

Hoe begin ik met wingsurfen?

Wingsurfen is de nieuwe watersport en is razend populair aan het worden! Wellicht ben je al bekend met windsurfen, kitesurfen of zelfs met een hydrofoil eronder, dan zul je de watersport redelijk snel onder de knie hebben. Ook wanneer je geen ervaring hebt met deze sporten is wingsurfen prima te leren.
Uiteraard kan de locatie ook een groot verschil maken. Je moet je voorstellen dat je in het begin volledig moet balanceren op het board. Om te beginnen met wingen kan je het beste eerst het vlakke water betreden. Op vlakwater heb je geen last van kleine/hoge golfslag waardoor het opstappen en proberen te staan op het wingboard al een stuk gemakkelijker gaat. Om te oefenen en extra balans te creëren is het gemakkelijker om te oefenen op een 140 liter board. Vergis je niet in de hoeveelheid liters; hoe meer liters hoe eenvoudiger je de balans kunt houden op het board. Dit kun je niet echt vergelijken met windsurfen, met windsurfen sta je namelijk een stuk stabieler op het board! 

Wat heb je nodig bij het wingsurfen?

Voordat je het water op gaat is het erg belangrijk om alle spullen compleet te hebben. Om te kunnen wingen heb je de volgende materialen nodig nodig:

  • Wingsurf wing. Een wingsurf wing is een opblaasbaar zeil/vlieger die je in je handen vast hebt aan een giek of lusjes, afhankelijk van het merk / type wing. Om de ideale wing te kopen kun je het best kijken naar de hoeveelheid wind waarmee jij het water op gaat. In de tabel hieronder staat aangegeven welke wing jij het beste kunt aanschaffen in combinatie met de wind.

22-35 knopen

2m²

20-30 knopen

3m²

14-22 knopen

4m²

10-17 knopen

5m²

  • Wingsurf board. Om te kunnen wingsurfen heb je ook een board Ben jij nieuw met de watersport? Dan is het verstandig om een board te nemen met veel liters (ongeveer 140 liter). Hoe meer liters een board heeft, hoe stabieler die zal aanvoelen. Probeer daarom ook vooral op vlak water te beginnen. Hoe minder golfslag, hoe stabieler je zult staan op het board. Als je bijvoorbeeld het water op gaat met een 140 liter board is het eenvoudiger om het Wingsurfen te leren. Door de shape van een wingboard sta jij voor je het weet te balanceren op de foil!
  • Wingsurf foil. De wingsurf foil is de hydrofoil onder het board bevestigd. Door deze hydrofoil kan het board boven het water zweven. De wingsurf foil is te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Hoe groter de voorvleugel van de foil, hoe sneller je boven het water zweeft, als het weinig waait wil je daarom een zo groot mogelijk voorblad hebben.
    Weet je niet welk formaat wingsurf foil je moet aanschaffen? Hieronder in de tabel staat een vuistregel weergegeven:

Beginner

2500

Enige ervaring

2000

Gevorderd

1500

Expert 

<1500

Hoeveel wind heb ik nodig voor het wingsurfen? 

Dankzij de foil onder je board heb je weinig weerstand. De hoeveelheid weerstand zorgt ervoor dat je niet veel wind nodig hebt om te kunnen wingen. Je hoeft maar een klein beetje “lift” te krijgen en voor je het weet sta je hoog op de foil. Met een knoopje of 10 kun je al lekker het water op gaan om te oefenen! Hoe harder het in het begin waait hoe eenvoudiger het is om te oefenen. Je hoeft je minder te focussen op de techniek. Wil je ook lekker met veel wind het water op? Dan kun je altijd een kleinere voorvleugel of met een kleine wing het water op gaan! Hoe groter je foilblad, hoe eerder je uit het water komt. Datzelfde geldt voor de wing: hoe groter de wing, hoe meer druk je krijg.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.