Windsurf vinnen

WINDSURF VIN KOPEN

Een windsurf vin is wellicht het belangrijkste onderdeel van je set. Wanneer je de juiste vin onder je board schroeft ervaar je het optimum tussen controle en beperking van de weerstand.

Feit is dat de juiste vin essentieel is. Een vin is enerzijds best prijzig, maar aan de andere kant is het de slimste investering om rendement te winnen. Tevens is het de goedkoopste manier om je inzetbereik van je gear te vergroten.

Juiste vin lengte

De juiste vin kopen is lastig, want de keuze maak je op basis van diverse gegevens. O.m. soort board, breedte van je board, grootte van je zeil, type water en rider gewicht zijn enkele gegevens die de uitkomst bepalen. Los van deze feitelijke gegevens speelt ook de persoonlijke vaarstijl en voorkeur nog een grote rol.

Hieronder tref je enkele informatie aan, waarmee je je keuze kan maken.

  • Type board: laat board en vinkeuze naar redelijkheid passen bij elkaar. Een slalomboard combineer je met een slalom vin, een freeride board met een freeride vin, etc.
  • Breedte board: een breder board heeft een langere vin nodig, zodat het board voldoende uit het water komt. De langere vin geeft meer lift en is door de breedte van het board goed te controleren.
  • Grootte zeil: een groter zeil heeft een grotere vin nodig. De snelheid bij lichte omstandigheden is lager, waardoor je meer lift vanuit het oppervlak nodig hebt.
  • Gewicht rider: Een zwaarder persoon kan een grotere vin controleren en heeft deze ook nodig om voldoende los te lopen voor de maximale snelheid.

Je kan relatief eenvoudig voelen of een vin te groot of te klein is. Bij een te grote vin raak je de controle kwijt. Dit gaat ten koste van je snelheid. Bij een te kleine vin krijg je het gevoel dat je board voortdurend afremd. Het lijkt wel of je board plakt op het water.

Materiaal windsurf vinnen

Grofweg zijn er drie materialen voor vinnen. 1: carbon, 2: G-10 3: polyesther

1: Carbon: Voordeel is dat de designer perfect kan spelen met soorten vezel en de richtingen waarin hij deze vezels legt. Hiermee heeft hij invloed op de stijfheid, flex en twist van de vinnen. Ook kan de designer gemakkelijk de dikte van het profiel bepalen.

2: G-10: Uit een speciale epoxy plaat vreest de designer met een CNC machine zijn gewenste vin. De hoeveelheid flex en twist bepaalt hij vooral door de dikte in de profielen. Hierdoor is hij beperkter dan een ontwerp met carbon. Voordeel van G-10 is dat de vin veel duurzamer is dan carbon. Bij een beetje schade kan je de vin gemakkelijk bijschuren en de slijtage is beperkt wanneer je met de vin aan de grond loopt.

3) Polyesther: dit is de goedkoopste variant, dus dat is een voordeel. De vinnen zijn echter beperkt in de stijfheid en minder slijtvast. Vaak is het productieproces minder nauwkeurig in vergelijk met de andere materialen.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.