Kiteboards

Kiteboards

Producten 1-24 van 153

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 153

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Kiteboard kopen?

Je kiteboard bepaalt voor een zeer groot gedeelte de fun op het water tijdens het kitesurfen. Daarom is het belangrijk dat je de nodige tijd besteed aan het uitzoeken van het juiste kitesurf board. Waar let je op bij de aankoop van een kiteboard? In de eerste plaats bepaal je welke stijl je wilt gaan varen. In de grote lijn zijn er wakestyle, freestyle, freeride, race en wavekiteboards.

Wakestyle kiteboards

Wakestyle kiteboarden is steeds populairder aan het worden. Op deze boards worden tegenwoordig ook vaak wakeboardboots gedragen, waardoor je helemaal vast zit aan je kiteboard. Wakestyle boards kenmerken zich door een hoekige outline en hebben vaak diepe channels op de bodem voor extra grip. De bodem is vaak voorzien van een sinteredbase, waardoor je je wakestyle kiteboard ook kan gebruiken op obstackels. Naast de extra sterke bodem tref je in wakestyle boards ook sterkere inserts aan, omdat ze vaak wakestylen met boots. Dit type kiteboard is overigens ook goed te gebruiken als wakeboard. 

Freestyle kiteboards

Net als wakestyle boards hebben freestyle kiteboards een hoekige outline. De bodem is minder heftig voorzien van channels en er zitten ook geen echte versterkingen in voor het gebruik van boots. Boots gebruiken kan, maar je neemt een klein risico op schade. De Freestyle boards zijn lichter van gewicht dan de wakestylers, waardoor ze levendiger aanvoelen. 

Freeride kiteboards

De tip en tail van een freeride kiteboard lopen wat smaller naar elkaar toe. Dit zorgt voor een comfortabeler vaargedrag ten opzichte van freestyle boards. Vooral in choppy condities merk je het verschil goed. Met de freeride boards kan je prima knallen en ook hoog springen. Daarnaast is het een twin kiteboard wat ook redelijk bruikbaar is in de golven. 

Raceboards

Dit is een kleine groep bij de kitesurfboards. Het zijn directional boards met lange vinnen. De boards zijn ultra snel en lopen zeer hoog aan de wind. 

Wave kiteboards

Deze groep kiteboards is snel aan het groeien. Een waveboard in de golven werkt super verslavend. De kitewaveboards zijn zowel met straps als strapless te gebruiken. Springen met een waveboard is niet aan raden, want de kans op breuk is zeer groot.

Nadat je het soort board gekozen hebt, let je op de volgende details: 

Maat

De maatkeuze hangt van verschillende factoren af. Het ridergewicht en de skills van de kitesurfer zijn in de regel de belangrijkste uitgangspunten. Je kan stellen dat een kleiner kiteboard sneller roteert, maar dat het later planeert dan een groter kiteboard. Beginnende kitesurfers hebben daar zeker een groot voordeel bij, dus adviseert Telstar Surf om bij twijfel een grotere maat te kiezen. Overigens worden kiteboards de laatste jaren steeds groter gevaren, door een toegenomen rockerlijn in de kitesurfboards. 

Verhouding gewicht rider en maat kiteboard*

  • <70 kg:128 - 132
  • 70-80 kg: 130-136
  • 80-95 kg: 134 - 140
  • >95 kg: >138

*Voor beginnende kitesurfers of specifieke lichtweer kiteboards gelden andere normen.

Gewicht

Hoe lichter een kiteboard hoe beter. Alles wat je aan extra massa aan de voeten hebt hangen ervaar je als ballast. Dit merk je bij het corrigeren, springen, roteren, etc. 

Stijfheid

Pas op met zeer stijve kiteboards. Deze voelen oncomfortabel aan en kunnen sneller leiden tot (knie)blessures. 

Bindingen

De kwaliteit van je kiteboard wordt mede bepaald door de pads en straps op je kiteboard. De kitestraps moeten goed om je voeten passen, zodat je kiteboard niet te snel van je voeten schiet. Ze moeten dus goed verstelbaar zijn om ze juist in te kunnen stellen. De pads moeten grip hebben en vooral goed dempen. Tegenwoordig zie je steeds vaker straps die via twee of meer straps verstelbaar zijn op je voet. 

Looks

Last but not least moeten de looks van je kiteboard natuurlijk supervet zijn, maar realiseer je dat dit eigenlijk de minst belangrijke factor is.

 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.