SUP boards

Producten 1-24 van 62

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Producten 1-24 van 62

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

SUP Board kopen

Ondertussen is het lastig om door de bomen het bos te zien. De keuze in SUP's, ook wel Stand Up Paddle boards is tegenwoordig enorm! Bij het kopen van een SUP board, ook wel Stand Up Paddle board loop je tegen een aantal vragen aan. Onderstaand zullen we je helpen bij het zoeken en kiezen van de juiste SUP board voor jou! 

Opblaasbare of harde SUP?

De keuze tussen een opblaasbare of harde SUP is sterk afhankelijk van waar je de SUP voor wilt gebruiken. Een harde SUP heeft altijd een betere performance dan een inflatable SUP. Echter, bij gebrek aan ruimte is een opblaasbare SUP een zeer goed alternatief. Neem een opblaasbare SUP eenvoudig mee in de auto, caravan of een boot. Voor je het weet sta jij ergens samen met je SUP aan het water op de mooiste! 

Zie hieronder de voordelen van een opblaasbare SUP:

  • Makkelijk te vervoeren
  • Neemt weinig opslagruimte in beslag
  • Beschadigt minder snel
  • Geschikt voor kinderen (om op te spelen)

Bij een harde SUP staat performance voorop. Wanneer je geen concessie wilt doen in de performance van een SUP dan is een harde SUP absoluut de beste optie. Hieronder vind je de voordelen:

  • Makkelijker lange afstanden SUP'en
  • Directe SUP gevoel door hogere stijfheid
  • Het water op zonder te hoeven pompen

Verschillende SUP boards

Er zijn verschillende SUP boards. Stand Up Paddle boards kan je in veel verschillende modellen en maten krijgen. Elk SUP board heeft z'n eigen specialiteit. Het is daarom van belang om te bepalen wat je ermee wilt doen. Hieronder worden de verschillende type SUP's benoemd. 

Wave SUP

Ben jij opzoek naar een SUP om lekker in de golfen mee te spelen? Check dan de Wave SUP's. Met een waveSUP kan je goed uit de voeten in de golven. In de regel zijn deze Stand Up paddle boards gemakkelijk te herkennen. SurfSUP’s zijn over het algemeen korter en breder ten opzichte van allround SUP's. De maximale breedte van het board ligt relatief ver naar voren, waardoor het board gemakkelijk instuurt in de golfen. 

Wave SUP’s hebben veel scoop rocker (kromming), waardoor ze ook extra wendbaarheid krijgen. De hoeveelheid scoop zorgt ervoor dat je gemakkelijk door de golven vaart met de SUP. Het grote voordeel van extreme wendbaarheid laat zich raden; een nadeel is dat de SUP moeilijker rechtdoor peddelt. Per persoon zal er naar een juiste mix gezocht moeten worden naar de combinatie van wendbaarheid, stabiliteit, volume en glide. Je ervaring, soorten golven, gewicht en wensen hebben zeer veel effect op de uiteindelijke keuze binnen de Wave SUP's.

Allround SUP

Ben jij opzoek naar een SUP die van alles en nog wat kan? Dan orienteer je je vooral op de allround SUP's. Zoals de naam het al zegt kun je deze sups breedt inzetten. De allrounders zijn de ideale SUP's met gecombineerde eigenschappen tussen een wave SUP en Touring SUP’s. De extra lengte van deze SUP’s in combinatie met een vlakkere scoop rockerlijn zorgen voor een betere glide. De SUP heeft dus een betere snelheid en glijdt gemakkelijker rechtdoor. 

In tegenstelling tot een Touring SUP heeft een allrounder een ronde outline. Dit zorgt ervoor dat er toch een goede wendbaarheid aanwezig is in het board. Super leuk bijvoorbeeld in de grachten of kleine binnenmeerstjes mee te varen. 

Touring SUP

Deze Stand Up Paddle boards hebben een mix van allrounders en race SUP’s. In de regel hebben Touring SUP’s een behoorlijke lengte van gemiddeld 11 foot, waardoor ze een goede glide hebben. In combinatie met een beperkte breedte en een spitse neus is die glide nog beter, waardoor je met gemak afstanden op vlak water kan maken. Het voordeel van de tourning SUP is dat je door zijn lengte meerdere slagen aan één kant van de SUP kunt zetten. Hierdoor hoef je niet continue van kant te wisselen met je slagen om de SUP in één richting te krijgen. In de golven zal een touring SUP niet optimaal zijn. Het neemt echter niet weg dat je ze op zee niet kan gebruiken, want met weinig golfen of een windstille dag is de SUP ideaal om mooie downwinders te doen. 

Race SUP

Een SUP race winnen kan alleen op deze Stand Up paddle boards. Een raceSUP is lang, smal en super gestrekt. De glide van een race SUP is perfect en je kan langdurig aan één zijde van de SUP peddelen. Onnodig tijdverlies met het oversteken van je paddle is dus niet nodig. Raceboards zijn vooral populair in de maten 12.6” en 14.0”. Dit zijn min of meer eenheidsklassen, waar veel wedstrijden in georganiseerd worden. De snelste klasse is de 14.0, maar dat is niet de grootste. De meeste en grootste wedstrijden worden gehouden met een 12.6”. 

Naast de verschillende lengtes, kan je een race SUP ook in verschillende breedtes krijgen. Een smalle  raceSUP is natuurlijk sneller dan een brede SUP. Vergeet echter niet dat het een nadeel kan zijn in ruwe omstandigheden of tijdens long distance wedstrijden.

Inflatable SUP

Sinds een paar jaar is de inflatable SUP ongekend populair geworden. Door verbeterde constructies  zijn de eigenschappen sterk verbeterd en kan je met een inflatable SUP perfect uit de voeten. Let wel; t.o.v. een harde SUP doe je altijd een concessie! Dat neemt niet weg dat het gebruiksgemak van een inflatable board echt ideaal is! Je neemt je SUP overal mee naartoe. De opblaasbare SUB zit in een bijgeleverde tas en doe je zo op je rug! Eenmaal bij de unieke plek aangekomen blaas je de SUP op en kun je suppen waar je maar wilt. De opblaasbare sup is daarom ook niet meer weg te denken uit de markt. Je slaat de sup op waar je maar wilt, in de schuur, de caravan, je auto, de boot je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt de opblaasbare sup overal mee naartoe nemen!

Intern zit een inflatable SUP complex in elkaar. Duizenden draden houden onderkant en bovenkant bij elkaar, waardoor er een juiste constructie onstaat. Mede door deze constructie is het mogelijk om de opblaasbare SUP, hard op te pompen. Het advies is om tot minstens 14 PSI te pompen, zodat je zeker bent van de juiste eigenschappen. 
Inflatable SUP’s zijn verkrijgbaar in allround, touring, race en wave uitvoeringen.

Binnen inflatable SUP's zijn er erg veel kwaliteitsverschillen. Je kunt ervan uit gaan dat een duurder SUP een SUP is met een hogere stijfheid. De stijfheid van de SUP is de belangrijkste factor voor het bepalen van de "glide". Een opblaasbare SUP met een hogere stijfheid zorgt ervoor dat je met dezelfde inspanning een grotere afstand aflegd. Een goedkope SUP die tevens erg stijf is bestaat niet. Dit komt door de constructie.

WindSUP

Met een WindSUP (ook wel windsurfSUP genoemd) kan je naast het peddelen ook fantastisch windsurfen. Voor veel gebruikers is een WindSUP ten opzichte van een echt windsurfboard juist ideaal door zijn lengte. Bij ons in de surfshop zie je tegenwoordig alleen nog korte, brede windsurfboards. Dit soort  boards zijn leuk op de momenten dat je bij voldoende wind kunt planneren. In 'non-planing' situaties is een kort, breed windsurfboard enorm in het nadeel. Een breed board legt het namelijk af tegen een lange en smalle WindSUP, wanneer het moet glijden door het water. Het glijden door het water is veel het geval bij beginnende windsurfers, of familiegebruik. Juist de lange en smallere windsup is een meester in 'non-planing' omstandigheden. Een windsurf geeft mega veel fun in zachte windomstandigheden

WindsurfSUPs zijn te koop met een zwaard of een centerfin. Beide oplossingen hebben uiteindelijk hetzelfde effect. De WindSUP is overigens ook als inflatable versie verkrijgbaar. Dit werkt ook bij lichte windomstandigheden perfect.

Merken SUP boards

Telstar Surf is een echte SUP specialist en heeft de grote merken op voorraad in de shop. Starboard SUP, Fanatic SUP zijn de bekendste grootste SUP-merken van het moment. Naast deze topmerken bieden wij ook SUP's van o.a. Red Paddle, Naish en JP aan.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.