Kite foil

Kite foil producten kopen

Kitefoilen zal je vast wel een keer gezien hebben? Kitefoilen trekt veel aandacht omdat het er zo bijzonder uit ziet. Iemand aan die kite, die boven het water zweeft met zijn board... De laatste jaren zien we steeds meer Hydrofoils in Nederland, dat is ook niet vreemd, want de kitesurfsport is nog steeds aan het groeien en mensen zoeken naar manieren om met het minste beetje wind het water op te gaan. Kitefoilen is hierbij de uitkomst, vanaf 8 knopen sta je al op het water. Daarnaast is kitefoilen een nieuwe dicipline binnen de olymische spelen vanaf 2024.

Wat is kite foilen? 

Kitefoilen is iets anders dan het 'gewone' kitefoilen. Met kitefoilen is het kiteboard voorzien van een hydrofoil aan de onderkant. De hydrofoil is een soort van vliegtuigvleugel onderwater met een mast eraan. Dankzij deze hydrofoil zweef je met je board boven water. De feeling die het kitefoilen met zich mee geeft is een compleet ander gevoel dan kite. Het grootste voordeel is dat foilen al met weinig wind gedaan kan worden.

Is kitefoilen moeilijk? 

Je hebt het waarschijnlijk al vaker gehoord? het leren van foilen is lastig, moeilijk en pijnlijk. Maar in de juiste omstandigheden met de goede spullen is het volkomen veilig en zeker niet onmogelijk om te leren. Kitefoilen kun je al met zeer weinig wind maar in het begin is het eenvoudiger om met meer wind te oefenen. Hoe meer druk in de kite hoe meer jij je kunt focussen op de foil

Hoe vlakker het water, hoe gemakkelijk het wordt. Daarnaast is stabiele wind lekker om je balans goed te houden en zorg dat je ergens naartoe gaat waar het diep genoeg is,anders raak je per ongeluk de bodem. De perfecte omstandigheden zouden natuurlijk zijn waar je nog steeds kunt staan, maar de vleugel niet in staat is de bodem te raken. Kijk ook goed naar obstakels in de buurt, zorg dat je veel open ruimte hebt. Wij raden het ook aan om een reddingsvest te dragen en een helm op te doen.

Beginnen met kitefoilen 

Als je nieuw bent in het foilen wil je starten met een board met relatief veel volume. Veel volume zorgt er voor dat je met weinig snelheid al in plane kan komen. Zorg ervoor dat je bindingen niet te strak zitten zodat je na een crash makkelijk uit je bindingen kan springen. Om te beginnen raden wij het aan om met een kortere mast te starten zodat je niet zo hoog boven het water zit. Er zijn veel verschillende maten en vleugels, start met een vleugel die breed en dik is, op deze manier heb je de meest stabiele vleugel die je al met weinig wind uit het water zal helpen. 

Kite Foil waterstart 

Plaats de kite op 12 uur en ga met je voeten in de voetbanden van het board. Vervolgens wil je de de kite insturen zoals je ook met je twintip doet. Trek de bar aan en stuur de kite naar beneden en duw de bar van je af als de kite naar boven gaat. Houd de kite op 45 graden als je eenmaal goed in balans bent. 

Zorg dat je het board downwind plaatst, erg belangrijk dat je wat druk uitoefent op je voorvoet in plaats van op je achterste voet zodat je board op het water blijft drijven. Houd je board op een stabiele positie op het water, en je kite op 45 graden, probeer zo je evenwicht te bewaren.

Als dat goed gaat begin je met een beetje druk op je achterste voet te zetten. Ga niet te snel, begin met een beetje druk op je achterste voet. Het board heeft niet veel nodig om uit het water te komen, dus druk niet in één keer te hard (dit zal je een lancering besparen). Als het board eenmaal uit het water komt, is het tijd om het in balans te krijgen door wat meer rechtop te staan en wat meer druk op je voorste voet te duwen. Dit zal wat tijd kosten om de juiste druk uit te oefenen. Probeer je board een paar keer uit het water te tillen totdat je het evenwicht onder de knie hebt.

Als je dit onder de knie hebt kan je iets meer achterover gaan leunen zoals je bij een twintip zou doen. Verdeel de druk tussen de voor en achter voeten. En je zult merken dat je gemakkelijk upwind komt. Wil je meer downwind gaan ga dan wat meer rechtop staan met wat meer druk op je voorste voet. 

Zodra dit allemaal goed gaat is het tijd om aan de draai te beginnen. Op het begin in het makkelijk om jezelf in het water te laten zakken en het board met de hand te draaien en alvorens terug te rijden. Maar zodra jij het foilen goed onder de knie begint te krijgen dan wil je ervoor zorgen dat het board draait zonder dat het ooit het water raakt. Begin met draaien van je lichaam in de positie waar je heen wilt gaan. Vervolgens wil je je voorvoet ook in die richting bewegen, je board zal de beweging volgen en met je mee draaien. 

Iedereen kan leren kite foilen. In het begin kan het wat lastig zijn maar met een beetje doorzettingsvermogen ga je het zeker leren. En als je het eenmaal onder de knie hebt kan je bijna altijd het water op. Vind je het lastig om de juiste kitefoil te vinden? Neem dan gerust contact op via de e-mail of telefoon, ook kan je langskomen in onze shop. Hier krijg je professioneel advies van één van onze medewerkers onder het genot van een bak koffie! 

Kite Foil boards 

Het is het makkelijkste om te beginnen met een kitefoil board met relatief veel volume en een goede rocker op de neus. Veel volume zorgt ervoor dat je met weinig snelheid al in plane kan komen met je board. Een ronde neus zorgt er voor dat je minder snel water hapt. Als je wat meer gevorderd bent is het leuk om voor het foilen een kleiner, meer wendbaar board te nemen.

Kite Foil mast

De hydrofoil wordt door een mast aan het board verbonden. Een hydrofoil mast is er in allerlei verschillende maten.

  • 60 cm kitefoil mast: Perfect om mee te starten 
  • 75 cm kitefoil mast: Een fijne afstand tot het water, ideaal voor op vlak water. Het voordeel van een niet te lange mast is dat je ook in iets ondieper water kan kitefoilen zonder de bodem te raken.
  • 90 cm kitefoil mast: Dit is een fijne mastlengte om op snelheid te foilen. Lekker hoog boven het water zodat je foil niet snel uit het water raakt door een golf of choppy water. 

Kite Foil Front wing

De kitefoil wing zorgt voor de snelheid en lift. Ook hierin zijn verschillende maten en disciplines.

Grote van de front wing 

De belangrijkste factoren voor het bepalen van de grootte van de front wing. Een lichtere kitefoiler heeft een kleinere front wing nodig om op snelheid te komen en niet teveel lift te krijgen. Een zwaardere kitefoiler heeft een grotere front wing nodig om makkelijk uit het water te komen. Wings kan je ook vaak vervangen, voor als je wilt wisselen tussen freeride en surf bijvoorbeeld.

  • Freeride wing: Een freeride wing is de beste keuze om het kitefoilen mee te leren. Een freeride wing is een allround kitefoil om het foilen mee onder de knie te krijgen. Het is een stabiele, voorspelbare kitefoil dat je snel onder controle zult hebben. Toch zul je lang plezier hebben van een freeride wing en het zal je helpen je skills naar een hoger niveau te brengen.
  • Freeride crossover wing: Dit is de meest veelzijdige wing, voor de wat ervaren kitesurfers. Of je nou op zee vaart of lekker op vlak water wilt gaan freeriden of sprongen wilt maken, met een freeride crossover wing kan je alle kanten op. De wings zijn stabiel en makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn ze redelijk snel en kan je er dus op snelheid mee foilen.
  • Surf wing: Deze wing is speciaal ontwikkeld om in de golven mee te kitefoilen. Een surf wing is een wat grotere en langzamere wing met draagkracht waarop de kitefoiler aardig wat tijd heeft om overstag te gaan. De surf wing is gemaakt om je snel uit het water te tillen. Ze hebben redelijk veel drag, dit zorgt er voor dat je goed op de golf kan surfen ipv dat je de golf voorbij gaat. Een surf wing kan vaak ook gebruikt worden voor surf foiling zonder kite of op vlak water met een kleine kite.
  • Performance wing: Een performance wing is een combinatie tussen een freeride en een race wing. De wing heeft wat minder lift dus kost het je iets meer moeite om te starten met weinig wind. Deze wing is geschikt voor foilers die van snelheid houden maar toch ook lekker willen freeriden. 
  • High performance wing: Deze wing is gemaakt voor snelheid. Alles aan deze wing is gemaakt om zo snel mogelijk te gaan maar toch heel stabiel te blijven. Voor deze wings zijn speciale masten ontwikkeld. Een high performance wing is speciaal ontwikkeld voor de kitefoil-racen.

 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.