Opblaasbare SUP

Opblaasbare SUP kopen

In de afgelopen jaren is de opblaasbare (inflatable) SUP in populariteit enorm gegroeid. Dit komt omdat de voordelen de eventuele nadelen overstijgen. Door de verbeterde constructies van een opblaasbare SUP zijn de eigenschappen sterk verbeterd en kun je met een opblaas SUP perfect uit de voeten in de meeste omstandigheden. Sterker nog in bepaalde situaties gaat de voorkeur juist uit naar een inflatable SUP, aangezien deze gemakkelijker te vervoeren zijn.

Opblaasbare of harde SUP?

De keuze tussen een opblaasbare of een normaal sup board is sterk afhankelijk van waar je de SUP voor wilt gebruiken. Zie hieronder de voordelen van een opblaasbare SUP:

  • Makkelijk te vervoeren
  • Neemt weinig opslagruimte in beslag
  • Beschadigt minder snel
  • Geschikt voor kinderen (om op te spelen)

Bij een harde SUP staat performance voorop. Wanneer je geen concessie wilt doen in de performance van een SUP dan is een harde SUP absoluut de beste optie. Hieronder vind je de voordelen:

  • Makkelijker lange afstanden SUP'en
  • Directe SUP gevoel door hogere stijfheid
  • Het water op zonder te hoeven pompen

Belangrijk bij het kopen van een opblaas SUP

Binnen inflatable SUP's zijn er erg veel kwaliteitsverschillen. Je kunt ervan uit gaan dat een duurder SUP een SUP is met een hogere stijfheid. De stijfheid van de SUP is de belangrijkste factor voor het bepalen van de "glide". Een opblaasbare SUP met een hogere stijfheid zorgt ervoor dat je met dezelfde inspanning een grotere afstand aflegd. Een goedkope SUP die tevens erg stijf is bestaat niet. Dit komt door de constructie.

Constructie van een inflatabel SUP

Intern zit een inflatable SUP complex in elkaar. Duizenden draden verbinden de onderkant met de bovenkant. Door deze constructie zijn de opblaas SUP's erg hard op te pompen, wat mede bepalend is voor de stijfheid van de SUP. Een duurdere SUP beschikt over een sterkere constructie, waardoor deze harder op te pompen is en dus een hogere stijfheid en meer performance biedt. Het advies is om een opblaas SUP tot minimaal 14 PSI te pompen, zodat je zeker bent van de juiste eigenschappen.

Type opblaasbare SUP's

Allround

De naam zegt het al. Met een allround SUP kun je eigenlijklijk alle kant op: binnenwater, zee, riviertjes, etc. Het is dan ook niet voor niets dat dit verreweg de meest populaires SUP's zijn. Een allround oplaas SUP is over het algemeen wat breder SUP's en hebben voldoende lengte voor een goede "glide".

Touring

Een inflatable touring SUP is voornamelijk geschikt voor de lange afstanden. Dit type SUP is smaller en langer (vaak een 12'6") dan een allround SUP, te herkennen aan de wat spitse shape. Door de shape van een touring SUP gaat deze erg gemakkelijk rechtdoor. Dit is ideaal als je lange afstanden wilt afleggen. 

Race

Een inflatable race SUP is vergelijkbaar met een touring SUP, maar dan nog een stapje langer en smaller. Een echte race SUP heeft een lengte van minimaal 14". Dit maakt de SUP nog sneller en meer koersvast. 

Wave

Inflatable wave SUP's zijn de kortste inflatable SUP's op de markt. Dit maakt een wave SUP erg wendbaar, maar niet zo koersvast. Met koersvast bedoelen we dat de SUP snel draait wanneer je aan een kant van de SUP peddelt. Een wave SUP is ideaal wanneer je op zoek bent naar een speelse SUP en je deze voornamelijk op zee wilt gebruiken.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.