Lokale opslag lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser.
Voor de beste gebruikservaring, moet u lokale opslag inschakelen in uw browser.

masten-wetenschap

masten wetenschappen


WAT IS DE JUISTE MAST VOOR MIJN ZEIL?

Met deze vraag worstelen vele windsurfers. Om antwoorden te krijgen op deze vraag zetten we eerst een aantal begrippen over surfmasten op een rijtje. 

CARBONPERCENTAGE:

Veel windsurfers denken dat een hoger carbonpercentage zorgt voor een stijvere mast. Dit is niet het geval. Een hoger percentage carbon in de mast zorgt voor een tweetal effecten!

1) Een hoger percentage geeft een hogere dynamiek aan de mast. Dit heeft als voordeel dat de performance in je zeil toeneemt. O.a. controle, hoogtelopen, snelheid en planeren zijn hiervan de positieve gevolgen. 

2) Het reduceert het gewicht van de mast. Een lichtere surfmast zorgt voor een betere handling en zorgt uiteindelijk ook voor een dynamischer gevoel. 


STIJFHEID:

  Per lengte hebben de surf masten een verschillende stijfheid. Een langere mast is stijver omdat hij over een grotere lengte het profiel van het zeil moet vasthouden. De meeste masten hebben de volgende verhoudingen in lengte/stijfheid.

  340 cm - 13 IMCS
  370 cm - 16 IMCS
  400 cm - 19 IMCS
  430 cm - 21 IMCS
  460 cm - 25 IMCS
  490 cm - 29 IMCS
  520 cm - 32 IMCS
  550 cm - 35 IMCSFLEX - CURVE

In hele grote lijn zijn er drie verschillende buigingscurve's bij surfmasten. Dat zijn de constantcurve, flextop en hardtop masten. Ieder zeilenmerk ontwikkeld zijn surfzeilen op zijn eigen mast, dus op de eigen buigingscurve. Bij de surfshop van Telstar zullen we altijd adviseren om zoveel mogelijk het zeilenmerk  te combineren met de geadviseerde mast van dat merk. 
Soms is de prijs van een bijbehorende mast voor windsurfers een probleem. Dit probleem is op te lossen met een alternatieve mast van Unifiber die je meer dan behoorlijk mag noemen. Het merk Unifiber heeft betaalbare masten in het assortiment die (bijna) overeenkomen met de masten van de merken. Bekijk ook de mastenpagina van Unifiber. Hieronder volgt een overzicht van alle zeilmerken met bijbehorende buigingscurve's. Aan de hand van dit overzicht kan je gemakkelijk een keuze maken uit een alternatieve mast.

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.