Telstar Surf blog

Wetsuit kiezen


De beste tips en tricks voor het kiezen van het juiste wetsuit.

 

Om ervoor te zorgen dat je in elk type weer kan watersporten is het belangrijk dat je bij de juiste omstandigheden het juiste wetsuit kiest. Of het nu heel koud is of juist erg warm. Het kiezen van de juiste benodigdheden is erg belangrijk, zodat je zonder zorgen kunt windsurfen/kitesurfen. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over het kiezen van het juiste wetsuit.

Let op: elk merk gebruikt haar eigen materialen en maatvoeringen. Over het algemeen komt dit met elkaar overeen. 

Als je vragen hebt is het altijd mogelijk om ons te bellen voor advies. 

Werking van een wetsuit

Wetsuits bieden bescherming tegen de kou tijdens activiteiten, zoals kitesurfen, windsurfen, wingsurfen, wakeboarden en suppen. Op het moment dat je het water instapt zal er een dun laagje water in je wetsuit stromen. Dit laagje water blijft tussen je huid en wetsuit, waardoor het water opwarmt door je lichaamstemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je lekker warm blijft op het water!

Het kiezen van de juiste wetsuit dikte hangt ook af van het seizoen en de specifieke locatie waar je gaat surfen. Als je van plan bent om het hele jaar door in verschillende omstandigheden het water op gaan, kan het handig zijn om meerdere wetsuits met verschillende diktes te hebben, zodat je kunt variëren afhankelijk van de temperatuur. Wil je in Nederland met 1 wetsuit overweg gedurende het hele jaar? Kijk dan naar een 5/4mm surpak. Uiteraard geldt dit niet als je alleen in de zomerperiode surft.

Dikte wetsuit

De dikte van jouw wetsuit hangt af van de watertemperatuur. Belangrijk om te weten is dat de dikte van een wetsuit bestaat uit twee cijfers: het eerste cijfer drukt de dikte van het neopreen op de borst en rug uit, het tweede cijfer drukte de dikte van het neopreen voor de armen en benen uit. Via de tabel kun je zien welke dikte wetsuit je nodig hebt bij welke temperatuur. 

Echter beïnvloed een andere factor ook de warmte die het pak biedt, namelijk: de naden. De naden van een wetsuit kunnen op twee manieren het neopreen verbinden. Allereerst hebben we de gestikte naden. Deze worden in de fabriek op een snelle wijze in elkaar gestoken, het nadeel hiervan is dat deze naden sneller water en wind doorlaten. Als tweede hebben we de gelijmde naden. Deze bieden extra warmte tijdens je surf sessies wat ideaal is op de koudere dagen, wel staat hier in veel gevallen een duurder prijskaarte tegenover.

Let op: de windsnelheid, lengte surfsessie en jouw gevoeligheid voor kou zijn ook belangrijke factoren om rekening mee te houden. Daarnaast geven veel merken hun eigen temperatuuraanbeveling, die enigzins kunnen afwijken van deze tabel.

Bron: O'Neill

 

'Blijf lekker warm met het juiste wetsuit'

Soorten wetsuits

  • Shorty wetsuit: shorty's worden voornamelijk gebruikt in de zomer met warme temperaturen. De korte mouwen bieden veel bewegingsvrijheid. 
  • Shorty longarm wetsuit: de shorty longarm wordt voornamelijk gebruikt in de zomer en lente. De lange mouwen bieden koude wind en extra warmte.
  • Overknee wetsuit: t.o.v. de shorty valt de overknee over de knie en blijft deze er niet boven. Dit is met name voordelig voor kiters waardoor opspattend water niet ophoopt rondom de enkels.
  • Shortarm wetsuit: de shortarm wordt vaak gebruikt in de zomer en lente. De korte mouwen bieden veel bewegingsvrijheid en zorgen minder snel voor kramp.
  • Full suit: de full suit wetsuit wordt het meest gebruikte type. Deze is dan ook verkrijgbaar in veel diktes, zodat je met alle weertypes uit de voeten kan.
  • Hooded full suit: de hooded full suit wordt het meest gebruikt in de winter maanden. De muts bied warmte bij het hoofd en je oren.

Wat is het verschil tussen een back zip, front zip en zipless wetsuit?

Back zip

De back zip wetsuit is de klassieke oplossing waarbij de rits over de hele lengte van de ruggengraat loopt met een lang snoer eraan bevestigd, zodat je erin en uit kunt ritsen.

Voordelen:

  • Makkelijk aantrekken
  • Makkelijk sluiten

Nadelen:

  • Er komt makkelijker water binnen

Front zip

De front zip wetsuit heeft de ritssluiting aan de voorzijde rond de hals. Dit is wat minder makkelijk om aan te trekken maar biedt wel meer warmte en houdt water tegen.

Voordelen:

  • Laat minder water binnen
  • Comfortabele en flexibele pasvorm

Nadelen:

  • Minder makkelijk om aan te trekken

Zipless

De zippless wetsuit is vrij nieuw op de markt en heeft zoals de naam suggereert geen rits. Dit zorgt voor enorm veel flexibiliteit wat de meeste surfers enorm waarderen.

Voordelen:

  • Erg flexibel
  • Veel bewegingsvrijheid
  • Houdt veel water tegen

Nadelen:

  • Minder makkelijk om aan te trekken

Conclusie: de juiste wetsuit keuze

Tijdens het aanschaffen van een wetsuit is het van belang om rekening te houden met een aantal factoren, namelijk de watertemperatuur, windsnelheid en de sessieduur. Daarnaast zijn er verschillende type wetsuits, zoals dikte en rittsluitingen. Tijdens het kiezen van een wetsuit is het ook van belang om verschillende type wetsuit met elkaar te vergelijken, zodat je uiteindelijk met veel plezier op het water staat!

Hopelijk helpt deze blog jou om het juiste wetsuit te kiezen. Mocht je er niet helemaal uitkomen bij het kiezen van het juiste wetsuit, dan staat ons team met specialisten voor je klaar! Kom je er niet uit welke maat wetsuit je nodig hebt? Check dan onze blog 'wetsuit maten'. 

Product tips