Telstar Surf Blog

Wetsuit onderhouden
De 5 beste tips voor het wassen en drogen van jouw wetsuit

Het is belangrijk om jouw wetsuit op de juiste manier te onderhouden. Door je wetsuit op de juiste manier te onderhouden, zal jouw wetsuit langer meegaan.

Daarnaast zorg je ervoor dat je wetsuit prestatiegericht comfortabel, hygiënisch en goed passend blijft. Een wetsuit onderhouden vereist wel de nodige kennis.

Daarom geven wij hieronder enkele tips en tricks voor het wassen van je wetsuit.

Wetsuit wassen in een wasbakWetsuit wassen in een wasbak

Bron: vaikobi.com

Tip 1: Wetsuit afspoelen

Na het windsurfen, kitesurfen of wingsurfen, wakeboarden of suppen is het belangrijk om een wetsuit af te spoelen met koud of lauw water. Dit helpt om zout, zand en vuil te verwijderen. Daarnaast wordt voorkomen dat het neopreen wordt beschadigd. Ons advies is om het wetsuit niet te wassen in de wasmachine, want dit beschadigd jouw wetsuit.

Tip 2: Wetsuit wassen

Hoewel het niet altijd nodig is om je wetsuit te wassen, kan het soms nuttig zijn om het extra schoon te maken. 

Gebruik hiervoor een grote emmer of plastic bak met speciale wetsuit shampoo en lauwwarm water. Laat je wetsuit niet te lang in dit water staan en spoel het daarna grondig af met kraanwater. Hieronder lees je daar meer voer.

Let op: een wetsuit mag niet in de wasmachine of droger!

Gebruik wetsuit shampoo

De geur van zweet en water kunnen behoorlijk sterk zijn na veelvoudig gebruik van je wetsuit. Het gebruik van normale shampoo of wasmiddel raden wij niet aan, omdat dit niet goed is voor een wetsuit. 

In het wetsuit zitten bepaalde wakemakers, waardoor het wetsuit soepel blijf. Bij het gebruik van shampoo zal de flexibiliteit van het neopreen, door de chemicaliën in de shampoo snel afnemen.

Er zijn speciale wetsuit cleaners, zoals de Mystic wetsuit cleaner. Hiermee kun je jouw wetsuit grondig wassen en schoonmaken.

Volg de instructies op de fles en spoel het wetsuit goed af met koud water.

Wetsuit cleaner MysticWetsuit cleaner Mystic

'Zorg ervoor dat je langer kunt genieten van je wetsuit'

Tip 3: Wetsuit drogen

  • Hang je wetsuit binnenstebuiten aan een brede kledinghanger. 
    Vermijd het te lang in een tas te laten zitten, omdat het materiaal kan 'verstikken', wat de kans op schimmel en beschadigingen aan het neopreen kan vergroten. Lees de volgende adviezen door voor meer plezier van je wetsuit.

  • Vermijd het drogen van je wetsuit in de zon of bij andere warmtebronnen. 
    De zon kan de kleuren vervagen en het neopreen van je wetsuit aantasten. Uitgedroogd neopreen kan eerder scheurtjes veroorzaken.

  • Zorg ervoor dat je wetsuit volledig droog is voordat je het opbergt. 
    Een vochtig wetsuit dat niet goed heeft kunnen drogen, kan gaan stinken omdat het materiaal verstikt. Deze geur is moeilijk uit je wetsuit te verwijderen.

  • Als je wetsuit eenmaal droog is, haal het dan van de kledinghanger af. 
    Te lang op een kledinghanger laten hangen kan ervoor zorgen dat de afdrukken van de hanger in het neopreen van je wetsuit gaan staan, of erger nog, dat er 'oren' op de schouders van je wetsuit komen.

    Het neopreen wordt op deze plaatsen dunner omdat het wetsuit lang heeft 'uitgehangen' op een bepaalde positie. Dit maakt het wetsuit kwetsbaar en de kans op beschadigingen neemt dan toe.
Wetsuit uithangen over boardWetsuit uithangen over board

Tip 4: Wetsuit opbergen

Bij het ophangen van een wetsuit is het belangrijk om te weten hoe je je wetsuit op de juiste manier ophangt.

Niets is vervelender dat een wetsuit dat na verloop van tijd niet meer goed past. 

Als een wetsuit nat is en deze aan de schouders opgehangen wordt, dan lubbert je wetsuit uit bij de schouders. 

Voorkom ten alle tijdens dat het wetsuit uitrekt, waardoor je wetsuit langer meegaat.

"Hang jouw surfpak altijd over en stang of over een brede kledinghanger. Hierdoor behoudt jouw wetsuit de vorm optimaal, waardoor je jouw wetsuit de volgende keer met veel plezier kunt dragen!"

Tip 5: Wetsuit repareren

Het kan zijn dat er een kleine beschadiging of scheur is in je wetsuit zit. Ons advies is om deze beschadiging zo snel mogelijk te repareren met behulp van neopreenlijm. Hiermee voorkom je verdere beschadigingen en verleng de levensduur van je wetsuit.

Ben je benieuwd hoe je naast je wetsuit jouw windsurf spullen het beste kan onderhouden? Lees meer hierover in de blog ''Onderhoud windsurf spullen''.

Conclusie: Wetsuit wassen, drogen en levensduur verlengen

Als je voor langere tijd wilt genieten van je wetsuit, is het essentieel om goed voor je wetsuit te zorgen.

Door 'm regelmatig te onderhouden en de juiste behandeling kun je de levensduur van je wetsuit aanzienlijk verlengen en blijft deze comfortabel en functioneel. Of je nu een ervaren surfer, duiker of gewoon een liefhebber van watersport bent, het koesteren van je wetsuit is de tijd zeker.

Dus neem de tijd om het schoon te maken, op te bergen en te inspecteren na elke sessie, en vergeet niet om de tips en trucs toe te passen die we in deze blog hebben gedeeld. Door je wetsuit met liefde te behandelen, kun je blijven genieten van die onvergetelijke momenten in het water, terwijl je er ook voor zorgt dat je wetsuit klaar is voor nog veel meer avonturen in de toekomst. Dus pak je wetsuit, duik erin en geniet van het beste wat de waterwereld te bieden heeft!

Product tips