Kite barren

Kite bar kopen

Ben jij opzoek naar een kite bar? Lees hier de verschillen tussen bepaalde kite barren. Een kitebar is een belangrijk onderdeel van je kitesurfset. De kitebar is ontworpen om je vlieger te besturen. Als we het hebben over een kite bar dan gaat het om de bar + lijnen set up. Aangezien de bar tegelijkertijd het safety- en depower systeem bevat is het uiterst belangrijk dat de bar goed functioneert. Hierbij ligt de focus op eigenschappen als veiligheid, gebruiksgemak en duurzaamheid. Ook moet de bar goed afgestemd zijn op je kite. In de regel zijn er twee verschillende barren: een 4-lijns en 5-lijns kitebar. Tegewoordig vaar je bijna elke kite met een 4 lijns bar.

Nu we de basis weten gaan we ons focussen op de belangrijkste aspecten van de kite bar. Hierbij moet je denken aan de grootte, lijnen en de chickenloop.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kite bar?

Kan ik mijn bar op iedere kite varen? Soms kun je een kitebar van merk A combineren met een kite van merk B. Daarom laat je de aanschaf van een bar in de meeste gevallen afhangen van het merk en model kite dat je hebt. Wij adviseren in de meeste gevalen hetzelfde merk bar en kite te kiezen, maar het is in soms wel mogelijk om deze te mixen. In het geval van een 4-lijns bar is het meestal goed te doen. Bij een 5-lijns bar is het wat lastiger. Twijfel je hierover? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen je graag!

Welke kitebar maat heb ik nodig

Omdat de kitebar vaak in verschillende maten te koop is moeten we de juiste kiezen. De algemene vuistregel geldt als volgt: hoe kleiner de kite, hoe kleiner de bar. In principe is dit een vrij logisch concept, toch? Hoe groter een bar is hoe groter de draai ratio wordt. Dit betekend dat als je een kleine bar gebruikt op een grote kite je een veel langzamere response terugkrijgt. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Dit betekend overigens niet dat je voor elke kite een andere bar nodig hebt. Voor specifieke info per kite kan je op onze website bij vrijwel elke kite vinden welke bar grootte je nodig hebt. Mocht dit er niet bij staan kan je altijd contact opnemen met onze shop.

Welke kite lijn lengte heb ik nodig 

Wanneer je nieuw bent in de kitesurf scene had je waarschijnlijk nog nooit over verschillende lijnlengtes gehoord, toch zijn ze er wel. Maar welke heb jij precies nodig? Dat en meer leggen we je graag uit:

 • 15 t/m 19 meter lijnlengte:
  Als allereerst hebben we de kite lijn lengtes van 15 tot en met 19 meter. Deze worden vaak gebruikt door beginners en gevorderde kiters. Door de kortere lengte hangt je kite lager en zal je kite minder hard crashen. Nog een voordeel is dat het controleren van de kite makkelijker is wanneer deze laag hangt. Verder is het voor de gevorderde en professionele kiters fijn dat de kite directer en agressiever reageert.
 • 20 t/m 24 meter lijnlengte:
  Deze lengte komt het meeste voor en zal je op elke spot zien. Ze worden vaak standaard meegeleverd met de kite dankzij de allround performance die ze hebben. Een voordeel van deze lijnen is de draaisnelheid die van toepassing is bij freestyle- en wave kiten.
 • 25+ meter lijnlengte: 
  Last but not least hebben we de lijnen van 25 meter en langer. Let er allereerst op dat je genoeg ruimte hebt om de lijnen goed uit te lopen. Omdat de kite erg hoog in de lucht hangt vangt hij meer wind en wordt daarom het meeste gebruikt door lightwind en race kiters. Verder zit er wel een nadeel in deze lijnen, dat is namelijk de reactiesnelheid. Doordat deze vrij lang zijn zal het langer duren voordat een “bericht” vanuit je bar aankomt bij de kite.

Welke Chickenloop heb ik nodig

Misschien een beetje gekke naam maar zeker niet te missen in je kite uitrusting! De chickenloop verminderd namelijk de druk die vanuit de kite lijnen komt. We kennen van Duotone en North verschillende chickenloops, maar welke heb jij nodig?

 • Freeride chickenloop: 
  Deze chickenloop is geschikt voor freeriders die ingehaakt varen. De loop is vaak wat kleiner dan de anderen, hierdoor zit alles binnen handbereik wat van pas komt als je kortere armen hebt.
 • Freestyle chicken loop:
  De freestyle chickenloop is geschikt voor in- en uitgehaakt tricks maken zonder daarbij comfort te verliezen. Hierdoor is deze loop een combinatie van de freeride en wakestyle chickenloop wat hem erg populair maakt.
 • Wakestyle chicken loop:
  De wakestyle chicken loops zijn over het algemeen het grootst waardoor in- en uithaken soepeltjes verloopt. Dit komt erg van pas als je veel tricks maakt.
 • Rope harness chicken loop: 
  De rope chickenloop is speciaal bedoeld voor trapezes met slider bar. Deze worden veelal gebruikt door kitesurfers op een foil of directional board.

Merken kitesurf barren 

Bij Telstar Surf vind je een groot aanbod in kitesurf barren om met jouw kite te combineren. Denk hierbij aan: Airush, Cabrinha, Duotone, F-One, Gaastra, Core, Naish, North, Ozone, Peter Lynn & Reedin. 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.