trapezelijnen-instellen

trapezelijnen instellen

TRAPEZELIJNEN

Veel windsurfers vragen zich af waar ze de trapeze lijnen moeten plaatsen en hoe lang ze moeten zijn. 

De eerste vraag heeft veel te maken met het drukpunt in je zeil. Het midden van de trapeze lijnen moet overeen komen met dit drukpunt. Dit is feitelijk het centrale krachtpunt in je zeil. In de regel is dit het midden punt tussen je handen wanneer je de giek vast hebt. Vervolgens pas je de afstand aan die je tussen de lijnen wenst. Ondanks dat het verschilt per persoon is een afstand van 25 - 30 cm gebruikelijk. 

De afstand van de lijnen is lastiger te bepalen. Deels speelt de lichaamslengte een rol, maar verder is het zeer persoonlijk. Tegenwoordig moet je de trapeze lijnen steeds korter gebruiken. Zeker op moderne windsurfboards. Bij lange trapeze lijnen heb je het risico dat je veel spin-outs krijgt. 

Nadat je de lijnen aan de giek hebt aangebracht moet je simpelweg gaan testen. Bij een overmatige druk op de handen moet je de lijn richting de handen schuiven. 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.