vin-keuze

vin keuze

vin keuze

De juiste vin onder je board hebben is onwijs belangrijk, het kan precies dat ene verschil maken waardoor bijvoorbeeld planeren ineens wel lukt. Aspecten zoals de omtrek, de flexibiliteit, de dikte en de draai kunnen je sessie onwijs erg beïnvloeden! Daarom is het goed om te weten welke vin nou het beste is voor onder jouw surf set.

vin grootte 

Boardmaat: Grotere windsurfboards hebben grotere vinnen nodig. Een grotere vin geeft namelijk meer lift dan een kleine, zodat je bij lichte windomstandigheden eerder in staat bent te planeren. Een té grote vin gaat echter niet werken, want dit gaat ten koste van de controle over je surfplank. Door de toenemende lift komt je surfboard te ver uit het water, waardoor je de controle verliest.

Zeilmaat: Hoe groter je surfzeil hoe groter de vin. Ook dit heeft met de noodzakelijke lift te maken van de vin bij lichtere omstandigheden. Zwaardere windsurfers mogen grotere vinnen onder hun surfboard schroeven. De grotere vin geeft meer lift waardoor het surfboard gemakkelijker uit het water komt. Zwaardere windsurfers hebben dit nodig en kunnen tegelijkertijd meer gewicht in de schaal gooien voor de nodige controle.

Vaarstijl: Windsurfers met een actieve vaarstijl kunnen met een kleinere vin af. Hiermee bedoelen we het volgende: je kan inhaken en wachten in wind voordat je planeert. Je kan ook drie keer pompen, je board even ruim gooien en vervolgens planeren. Dit laatste is een actievere manier van windsurfen dan het eerste. Het voordeel van de kleinere vin zit simpelweg in de weerstand en controle. Bij een relatief kleine vin is het ook verstandig de trapezelijnen kort te zetten. Anders heb je sneller een spin-out.

Er zijn veel verschillende vinnen zoals de racevin, slalomvin, wavevin, wiervin, freeridevin, etc. Allen hebben verschillende eigenschappen die afgestemd moeten worden op je board. 

vinlengte

Kies voor een langere vinlengte: 

  • Wanneer je het gevoel hebt dat je board plakt aan het water
  • Wanneer je moeilijk in plané komt
  • Wanneer je stilvalt in windgaten
Kies voor een kortere vinlengte:
  • Wanneer je board krijgt te veel lift
  • Wanneer je board te veel wil oploeven
  • Wanneer het gijpen moeilijk gaat
  • Wanneer je geen controle meer hebt

wiervin

Er zijn een hoop verschillende soorten vinnen waaronder de wier vin. De wier vin is super handig wanneer je op ondiepe wateren vaart of op wateren  vaart waar veel wier groeit. Je kan erg goed het verschil zien tussen een normale vin en een wier vin. Een wier vin staat erg scheef naar achteren en een gewone vin staat recht naar beneden. Wanneer je vaart met een gewone vin op stukken waar veel zeewier groeit zul je merken dat je prestaties verminderen. Ook zul je vaak spin-outs krijgen omdat er zeewier achter je vin blijft hangen, hierdoor vormen er sneller luchtbellen die spin-outs veroorzaken.

Met een wier vin zul je hier minder last van krijgen wel komt er iets anders bij kijken bij het gebruiken van een wier vin. Zo zal je lift bijvoorbeeld verminderen en het balanspunt zal meer naar achterkant van je board schuiven. 

vin boxen

De bovenkant van een vin gaat altijd in de vin box van je board. Het is belangrijk dat je niet zomaar een vin koopt aangezien niet alle vinnen passen op alle boards. Zo heb je een us box, een powerbox, een multi tonic box, een trim box, een tuttle box, een deep tuttle box, een trim box en een slot box. 

Us box: Wordt het meest gebruikt op waveboards

Powerbox: Wordt vaak gebruikt onder freestyle boards. Geschikt voor de krachten die worden gegenereerd bij het gebruik van recreatieve vinnen tot ongeveer 50 cm in lengte

Tuttle box: Tuttle Box Fins zijn beveiligd met twee bouten door het dek van het bord. Standaard Tuttle wordt gebruikt voor vinnen tot ongeveer 45 cm in lengte.

Deep tuttle box: Een soortgelijke kopvorm als de standaard tuttle, maar strekt zich hoger uit voor extra sterkte. Deep Tuttle is de gebruikelijke standaard voor vinnen in het bereik van 45 cm tot 70 cm.

Trim box: Deze soort vin is niet langer in productie en je zult hem haast niet meer tegenkomen. Maar wanneer je board toch een trim box heeft is het geschikt voor vinnen tot ongeveer 50 cm. 

Multi conic box: Is een universeel systeem waar meerdere soorten boxsystemen in past. De powerbox, tuttle box en de trim box passen alle 3 in de multi conic box. Dit is super handig want dan heb je gewoon weg meer vin opties.

Slot box: De slot box is een lichtgewicht surfstijlbox het een populair systeem op een waveboard en freestylewaveboards die varen met kortere vinnen. Het systeem is geschikt voor vinlengtes tot ongeveer 19 cm.

VIN MATEN

Het is heel belangrijk de juiste vin maat te vinden voor onder jou set. Wat voor vin je nodig hebt wordt door een aantal dingen beïnvloed. Zo speelt de grote van je zeil, je board en je gewicht een belangrijke rol in het kiezen van de juiste vin. Het is belangrijk dat je niet zomaar een lengte neemt aangezien dit veel invloed kan hebben op je vaar prestaties. Ook is het per vin verschillend welke maat je nodig hebt, het is dus handig om te weten waar je naar opzoek bent voordat je een vin aanschaft. Zodra je je soort vin hebt gevonden staat er bijna altijd een tabel bij de vin waarin je makkelijk kunt vinden welke maat voor jou goed is. Probeer hier niet te veel van af te wijken omdat deze tabellen meestal de perfecte match maken. Wanneer je hier wel te veel van af wijkt heb je namelijk kans dat je of niet in plane komt of juist constant spin-outs krijgt en dat willen we natuurlijk niet hebben.

FIN-SELECTOR

Op de website van Select kun je erg makkelijk vinden welke vin van hun bij jouw set past. Door middel van een aantal vragen zoals: je surf stijl, je gewicht en de hoeveelheid liters van je board vinden ze de perfecte vin voor onder jou board.

    Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.