vin-keuze

vin keuze

DE JUISTE VIN KIEZEN

Hoe kiest een windsurfer de juiste vin? Er zijn nogal wat gegevens waar je rekening mee moet houden; boardmaat, zeilmaat, gewicht windsurfer, vaarstijl, etc

Eén voor één zullen we deze punten langs gaan.

Boardmaat: grotere windsurfboards hebben grotere vinnen nodig. Een grotere vin geeft namelijk meer lift dan een kleine, zodat je bij lichte windomstandigheden eerder in staat bent te planeren. Een té grote vin gaat echter niet werken, want dit gaat ten koste van de controle over je surfplank. Door de toenemende lift komt je surfboard te ver uit het water, waardoor je de controle verliest.

Zeilmaat: hoe groter je surfzeil hoe groter de vin. Ook dit heeft met de noodzakelijke lift te maken van de vin bij lichtere omstandigheden.
Zwaardere windsurfers mogen grotere vinnen onder hun surfboard schroeven. De grotere vin geeft meer lift waardoor het surfboard gemakkelijker uit het water komt. Zwaardere windsurfers hebben dit nodig en kunnen tegelijkertijd meer gewicht in de schaal gooien voor de nodige controle.

Vaarstijl: windsurfers met een actieve vaarstijl kunnen met een kleinere vin af. Hiermee bedoelen we het volgende: je kan inhaken en wachten in wind voordat je planeert. Je kan ook drie keer pompen, je board even ruim gooien en vervolgens planeren. Dit laatste is actiever manier van windsurfen dan het eerste. Het voordeel van de kleinere vin zit simpelweg in de weerstand en controle. Bij een relatief kleine vin is het ook verstandig de trapezelijnen kort te zetten. Anders heb je sneller spin-out.

Er zijn veel verschillende vinnen zoals de racevin, slalomvin, wavevin, wiervin, freeridevin, etc. Allen hebben verschillende eigenschappen die afgestemd moeten worden op je board. 

SELECT FIN-SELECTOR

Hieronder tref je een aantal overzichten aan die kunnen helpen bij het kopen van een vin. De rode cijfers in de fin-selector zijn gemiddelden en dienen als uitgangspunt bij je keuze. Verder heb je wellicht nog houvast aan de volgende uitgangspunten.

LANGERE VINLENGTE

  • Indien je het gevoel hebt dat je board plakt aan het water
  • Wanneer je moeilijk in plané komt
  • Wanneer je stilvalt in windgaten

KORTERE VINLENGTE

  • Je board krijgt te veel lift
  • Je board te veel wil oploeven
  • Wanneer het gijpen moeilijk gaat
  • Wanneer je geen controle meer hebt. 

Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.